Utorak 06.05.2014.
03:32
Vesti

Dadilja vodila fabriku droge

Foto: Ilustracija
 

Majka dvoje dece Irena Lin napravila je iz laboratorije u svojoj kući u Kvari roudu u sidnejskom Rajdu skoro dva miliona dolara. Laboratorija je, međutim, ekspolodirala u 4.40 ujutro 4. januara prošle godine, a čovek koji je bio unutra zadobio je opekotine na 60 odsto tela. Umro je kasnije u bolnici, a Lin je optužena za 17 krivičnih dela, uključujući proizvodnju velike količine ilegalne droge namenjene prodaji. Sada joj je policija dodala i optužbu za ubistvo.

Droga i oružje u kući

Policija navodi da je pronašla hemikalije, epruvete i cevi, prenosive plinske boce i veliki kontejner sa ostacima bele supstance u kristalu, što je korišćeno za pravljenje droge. Tokom pretresa kuće pronađeno je oko sedam kilograma metilamfetamina vrednog do 1,75 miliona dolara, revolver smit i veson, automatska puška i hiljade dolara. U kolima registrovanim na Irenu Lin otkriven je i pištolj.

Policija tvrdi da je, kada su policajci pokušali da uđu u zapaljenu kuću, Linova, koja je držala teglu sa tečnošću, istrčala na ulazna vrata i uzvikivala "Ne, ne, ne!", pokušavajući da ih zatvori. To je sprečilo spasioce da dođu do povređenog čoveka, navodi se u dokumentima za sud.


Policajci su morali da upotrebe silu, kako bi sprečili Linovu da zatvori vrata i kroz otvor su mogli da vide "golog čoveka azijskog porekla kako puzi po podu". Kada su konačno ušli, Lin je i dalje pokušavala da ih natera da izađu.


Lin je pozvana prošlog četvrtka u policijsku stanicu u Paramati, gde su protiv nje podnete krivične prijave. Onda se susrela sa advokatom Leom Premutikom, kako bi izašla na pretres pred Lokalni sud u Paramati. Sudija za prekršaje Teo Tsavadaridis odobrio joj je da se brani sa slobode uz kauciju.


Lin je rekla policiji da je došla u kuću da uzme poštu i da čoveku unutra kaže da ide na venčanje u Hong Kong. Policija je pretresla i kuću njenih roditelja u Herstvilu i tamo navodno našla 16.900 dolara u kešu i drogi. Njen advokat Ričard Pontelo kazao je sudu da u njenom slučaju postoje posebne okolnosti, uključujući da je znala da će biti podignuta i optužba za ubistvo, ali je ipak došla na sud, što znači da treba da dobije pravo za odbranu sa slobode.


Optužena je za ubistvo tokom izvršenja krivičnog dela, u značenju da je već učestvovala u ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, koje su dovele do smrti čoveka.
Zakazano joj je da se 6. juna pojavi pred Vrhovnim sudom NSW.

2024 © - Vesti online