Nedelja 04.05.2014.
18:18
Beta

Ruski vojni avioni iznad Krima


Ruski lovac "Suhoj Su-34" (Foto: Arhiva)
 

Stručnjak za vazduhoplovstvo rekao je za AFP da su mnogi avioni nadletali grad Simferopolj u subotu, uključujući teške supersonične strateške bombardere i velike vojne transportne avione. Stručnjak koji ne želi da mu se objavi ime, rekao je da je video i avione-cisterne i aparate "MiG-29".

Viđen je i jedan lovac "Suhoj Su-34", rekao je drugi stručnjak, Aleksej Savič koji je snimio let tih aviona tokom dva dana. Moskva možda obavlja smenu velike avio-flote na Krimu koji je Rusija anektirala marta ove godine, rekao je za Savič za AFP. "Rusija verovatno uz to i ojačava svoje vojno prisustvo na poluostrvu", rekao je on.

Pročitajte još:

Ruski lovci "Suhoji"

* Ruski vojni avioni lete nad Ukrajinom

* Rusi: Lažu, ne letimo nad Ukrajinom

* "Suhoj" provocirao američki brod!

* Japanci presreću ruske avione!

* Lavrov: Licemerje Zapada prelazi sve granice

Mnogi stanovnici Krima takođe su videli avione kako šaraju nebom poluostrva, preko Simferopolja i susednog grada Bakčisaraja. "Bilo je pomalo zastrašujuće", rekao je za AFP jedan od stanovnika i objasnio da su avioni leteli veoma nisko, a neki i uzimali gorivo u letu.

Rusko Ministarstvo odbrane odbilo je u nedelju bilo kakav komentar. Po ruskim medijima, predsednik Vladimir Putin trebalo bi da u petak prvi put dođe na Krimu od aneksije, i to posle posle vojne parade 9. maja u znak sećanja na savezničku pobedu nad nacističkom Nemačkom. Putin je marta poslao trupe na poluostrvo, tvrdeći da mora da zaštiti lokalno rusko stanovništvo posle zbacivanja s vlasti
proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

2024 © - Vesti online