Nedelja 04.05.2014.
18:51
Srna

"U Slavjansku nema Rusa, Ukrajinci ratuju protiv Ukrajinaca"

U Slavjansku i dalje napeto
 

Dopisnik “Njujork tajmsa” iz Slavjanska navodi da su pripadnici snaga za samoodbranu opremljeni i sa manjim naoružanjem ukrajinske vojske, a jedan od njihovih lidera tvrdi da među aktivistima nema Rusa.

“Većina njihovog arsenala identična je sa oružjem koje je u rukama ukrajinske vojske i pripadnika jedinice za specijalne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su na položajima oko Slavjanska”, piše američki dnevnik.

Pročitajte još:

Vojska Ukrajine u Slavjansku

* Novi udar ukrajinske vojske na proruse!

* Hrvatski plaćenici se bore protiv Rusa?

* "U Ukrajini je počeo rat"

* "Ukrajino, ne ubijaj svoje građane"

* Haos u Ukrajini, mrtvih sve više!

Prema pisanju lista, na velikom broju naoružanja primećuju se tragovi duge upotrebe. Pripadnici milicija su izjavili da su većinu nabavili upadom u zgrade policije i sa oklopnih vojnih vozila, te da su nešto oružja kupili i od korumpiranih ukrajinskih vojnika.

Dopisnik “Njujork tajmsa” proveo je sedam dana u sedištu 12. Čete, koja je dio “Narodne milicije Narodne Republike Donjeck”.Aktivisti su ukazali na to da bi, ukoliko bi među njima bili pripadnici ruskih obaveštajnih službi, imali mnogo bolje naoružanje. Prema njihovim riječima, hranu i neophodnu opremu donosi im lokalno stanovništvo.

“Za vlasti u Kijevu, mi smo separatisti i teroristi, ali za ovdašnji narod, mi smo branioci i zaštitnici”, ističe Juri, nekadašnji pripadnik ukrajinskih padobranskih jedinica, a sada komandir 12. čete. On je dodao da većina aktivista u snagama za samoodbranu ima profesionalno vojno iskustvo.

Jugoistok Ukrajine je od marta zahvaćen profederalnim protestima. Početkom prošlog meseca, regioni Donjeck i Luganjsk proglasili su Narodne Republike koje štite snage za samoodbranu.

2024 © - Vesti online