Nedelja 04.05.2014.
17:36
B92

Nemačka, zemlja plagijatora

Nemačka je odmah posle Kine u vrhu izrade falsifikovanih proizvoda 

Direktor "Radne zajednice za zaštitu proizvoda i znanja" ( VDMA ) upravo je predstavio najnoviju studiju njegovog udruženja o lažiranju proizvoda. Od 2003. godine VDMA svake dve godine ispituje kompanije članice i svaki put je broj pogođenih sve veći.

- U najnovijem istraživanju imamo novi rekord: U međuvremenu je 70 odsto firmi pogođeno piraterijom. Šteta je oko 7,9 milijardi evra. Samo u našoj branši, u izgradnji mašina i postrojenja, i to samo za 2013. godinu. S prometom od gotovo osam milijardi evra moglo se stvoriti dodatnih 38.000 radnih mesta - računa Steffen Zimmermann.


Falsifikuje se gotovo sve što može doneti profit.

- Možete poći od toga da se prave čak čitave mašine. To znači da se falsifikuju metali ali i kompjuterski programi. Pa i rezervni delovi, ponekad čak samo dizajn. Unutra to često izgleda sasvim drugačije i često se tu ne realizuje funkcija. I ti su mi zapravo najdraži - kaže Zimmermann i dodaje da je kod takvih proizvoda dokaz podmuklih prevara zapravo jednostavan.

Upitani preduzetnici plagijatorima nazivaju pre svega konkurente.

- Na drugom mestu su takozvane podzemne fabrike, dakle one koje se nalaze u zadnjim dvorištima ili u garažama, gde se proizvodi u neverovatnim uslovima. Na trećem mestu su kupci i dobavljači, koji se takođe pojavljuju kao plagijatori -

Kina vodi, Nemačka na drugom mestu

Kada se pomenu radionice u zadnjim dvorištima, misli se na Kinu, uslovno rečeno, vodeću zemlju na tržištu kopija. 72 odsto svih otkrivenih plagijata potiču upravo otuda. Ipak, zaprepašćuje, kako se kaže u studiji VDMA, da sa 23 odsto gotovo svaka četvrta kopija dolazi iz Nemačke. Nemački falsifikatori potisnuli su time Tursku sa drugog mesta.

2024 © - Vesti online