Subota 03.05.2014.
14:39
Beta

"U Ukrajini je počeo rat"

Donald Tusk smatra da aktuelni događaji pokazuju da je rat več počeo i da je diplomatija izgubila bitku
 

- Dramatična zbivanja u Odesi, ali i u Slavjansku i Kramatorsku, pokazuju da smo već zaista suočeni s ratom. Možda drugačijeg tipa, ratom bez objave. Vidi se da dosadašnje aktivnosti međunarodne zajednice ne donose rezultate -kazao je Tusk tokom posete jugozapadu Poljske.

Poljski premijer priznao je da već svi polako gube nadu u diplomatske inicijative jer zbivanja na istoku Ukrajine pokazuju da oružani sukob nisu organizovali sami separatisti, već, kako je kazao, država, i to Rusija.

- Kada nema prostora za diplomatske aktivnosti, najvažnija je politička mobilizacija Evropske unije, SAD i Kanade da obezbedimo pre svega našu političku zajednicu, EU i NATO, od eventualne eskalacije, tako da naše granice budu bezbedne - kazao je Tusk.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski optužio je takođe Rusiju da podsticanjem haosa i separatističkih tendencija na istoku i jugu Ukrajine nastoji pre svega da omete održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini krajem maja.

On je rekao je da zvanična Varšava podržava način na koji na krizu reaguju SAD i najavu novih oštrijih sankcija, a da će poljski zvaničnici nastaviti da ubeđuju EU kako bi uvidela realnu pretnju da ako Rusiji pođe za rukom da destabilizuje Ukrajinu i zaustavi njenu modernizaciju, da će to, kako je kazao, ugroziti političko ustrojstvo cele Evrope.

2024 © - Vesti online