Subota 03.05.2014.
12:56
Srna

Islamski ekstremisti su pretnja za BiH

Potencijalna pretnja za BiH su islamski estremisti i reginoalne nacionalističke grupe
 

U izveštaju o terorizmu u svetu za 2013. godinu ocenjeno je da je BiH i dalje kooperativan partner SAD u borbi protiv terorizma, te da je zabeležen spor napredak u jačanju antiterorističkih kapaciteta, a kao najveći problemi navedeni su nedostatak finansijskih sredstava i slaba koordinacija između različitih policijskih agencija u BiH.

U izveštaju je kao primer naveden Kanton Sarajevo, u kojem se prepliću nadležnosti tri različite policijske agencije, i to Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), te kantonalne i federalne policije, prenose "Nezavisne novine".

Ocenjeno je da je zakonska regulativa terorističkih akata usklađena sa konvencijama UN i u saglasnosti sa pravnim aktima koji važe u EU.

U izveštaju se navodi da je prošle godine, zbog proceduralnih grešaka u prvom postupku, ponovljeno suđenje Mevlidu Jašareviću za teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu, kao i da je u decembru Sud BiH osudio Harisa Čauševića za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu u junu 2010. godine, kada je poginuo jedan policajac, a šest lica ranjeno.

Bivši ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić pohvaljen je za njegov zakonski predlog za kažnjavanje državljana BiH koji se kući vrate iz borbi na strani nepriznatih milicija i borbenih grupa, što je odgovor na relativno veliki broj Bošnjaka koji su otišli da ratuju u Siriju.

2024 © - Vesti online