Petak 26.03.2010.
13:22
Tanjug

Amfilohije: Niko nema pravo da potapa istoriju

Protiv hidroelektrana na Morači: Mitropolit Amfilohije
 

"Da ne govorimo o moračkim i rovačkim hramovima i pamćenju jednog ozbiljnog naroda", rekao je mitropolit i zapitao da li za jednu zemlju, narod i jedan kraj postoji neka veća prirodna i ekološka katastrofa od takve kakvo je potapanje radi izgradnje hidroelektrana.

Mitropolit je u intervjuu podgoričkom dnevniku "Dan" rekao da bi njegovi Moračani i Rovčani morali da zanju da se na taj način neće obogatiti i da takav novac nije blagosloven.

"Ima li toga ko sme da prodaje i izmešta grobove svojih predaka", pita mitropolit i ističe da Mitropolija nema ništa protiv energije.

Potiranje slave nemanjićke

Mitropolit nije isključio mogućnost falsikovanja drevnih ranohrišćanskih korena na prostoru današnje Crne Gore.
"S druge strane, negira se i briše sve ono što se ne uklapa u savremene projekcije takozvanog novog montenegrinskog identiteta. Nije mali broj ljudi koji u Crnoj Gori i šire smatra da se na taj način zapravo potire slavna nemanjićka i crnogorska istorija na ovim prostorima", naveo je on.

Energije, kaže on, ima i može biti dobijena i nekim drugim, boljim načinima, a da ono što se potpi "nestaje do kraja sveta i veka".

On je Moračane i Rovčane pozvao da prođu preko planine do Pive i Plužina i vide šta su dobili Pivljani posle potopa njihove dedovine i očevine.

"Ako Vlada ima dobru nameru onda postoji hiljadu drugih načina da se pomogne ekonomskom oživljavanju Morače i Rovaca. Ruku na srce, to su sve priče za malu decu. Morački i rovački problemi ne mogu da dođu na red pre Aluminijumskog i drugih kombinata, Rudnika boksita i drugih ekonomski opustošenih fabrika", rekao je Amfilohije.

Amfilohije smatra da svaka ozbiljna država mora da čuva i neguje, a ne da razara i vodom potapa ono što je neponovljivo nasljeđe na njenom prostoru.

Treba se pitati da li danas u čitavom svetu postoji majstor koji može da oslika svetski poznatu moračku fresku kako gavran hrani proroka Iliju, naveo je mitropolit kao primer.

2024 © - Vesti online