Petak 26.03.2010.
13:21
Vestionline

''Majn kampf'' zabranjen u Rusiji

Knjiga je do sada bila dostupna na nekoliko internetskih sajtova, ali i kao polulegalno štampano izdanje, pošto nije bila zabranjena, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva.

Knjiga njemačkog nacističkog lidera iz 1925. godine, čiji naslov u prevodu znači "Moja borba", govori o Hitlerovim ranim godinama i predstavlja elemente njegove antisemitske političke ideologije.

Rusija je uvela zabranu nakon što je tužilaštvo centralnog ruskog grada Ufa našlo knjigu u sobodnoj prodaji. Gradski sud zaključio je da je knjiga ekstremistička i zabranio njenu distribuciju.

Rusija već ima zakon koji automatski karakteriše sve knjige lidera nemačke nacističke stranke kao ekstremističke, ali "Majn kampf" nije nikada bila konkrento pomenuta, pa se našla u "sivoj zoni".

Na internet stranici ruskog Ministarstva pravde nalazi se lista zabranjenih ekstremističkih materijala, a njihova prodaja ili distribucija kažnjavaju se novčano.

Na listi su trenutno 573 naslova, uključujući brojne islamističke tekstove i magazine Jehovinih svedoka, kao i knjigu o Hitleru koju je napisao britanski istoričar Hju Trevor Roper.

2024 © - Vesti online