Petak 02.05.2014.
15:55
Srna

''Srbija da nađe svoj put, ne da prepisuje od drugih''

Foto: Ilustracija
 

"Kada društvo nije 'zdravo', kako možete imati efikasnu privredu? Obrazovanje je najbolja investicija za budućnost društva", istakao je Malos.

Malos je za portal "EurAktiv" rekao da reformi javnog sektora Srbija treba pristupiti sa dobro razrađenim planom i uz socijalni dijalog, te da, pre svega, Srbija treba da nađe svoj put.

"Ne mogu se preslikati rešenja iz jedne zemlje u drugu, niti tehnički preneti iz Brisela", naveo je Malos.

On je rekao da Srbija i njegova zemlja Francuska imaju sličan udeo zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na broj stanovnika, pošto u Francuskoj od 60 miliona stanovnika oko pet miliona radi u tom sektoru, a u Srbiji između 700.000 i 800.000 od sedam miliona stanovnika.

Malos je rekao da smanjenjima u javnom sektoru treba pristupiti pametno, da se ne bi došlo u situaciju poput Grčke, koja je prvo ukinula javni medijski servis, a zatim ga ponovo uvela uz veće troškove.

Prema njegovim rečima, EESC će pratiti pregovore o članstvu Srbije kroz Zajednički konsultativni komitet, čije uspostavljanje je u toku, a činiće ga predstavnici EESC-a i civilnog društva iz Srbije.

Evropski ekonomski i socijalni komitet je savetodavna institucija EU koja predstavlja civilno društvo u Uniji, uključujući udruženja poslodavaca, sindikate i druge interesne grupe. Kao savetodavno telo učestvuje u donošenju propisa na nivou EU, pre svega, u vezi sa ekonomskim i socijalnim politikama.

2024 © - Vesti online