Petak 02.05.2014.
08:33 >> 09:39h
Beta

NATO: Rusija više nije partner, više je protivnik

Odnos Zapada i Rusije tone u sve dublju krizu
 


Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksander Veršbou rekao je u razgovoru sa malom grupom novinara u Vašingtonu da je očigledno da su "Rusi proglasili NATO za protivnika", pa da i sa druge strane mora da se promeni viđenje, odnosno Atlantski savez više ne može da gleda na Rusiju kao na partnera.


Prema rečima Veršboua, ruska aneksija Krima kao i ponašanje Rusije u vezi sa nemirima u istočnoj Ukrajini promenili su iz korena odnos NATO-Rusija.


"U centralnoj Evropi, očigledno, mi imamo različite vizije kako treba da izgeda evropska bezbednost", kazao je on i dodao da će NATO "i dalje braniti suverenitet i slobodu izbora ruskih suseda, dok Rusija pokušava da ponovo uspostavi svoju hegemoniju i da ograniči njihov suverenitet pod izgovorom odbrane".

Pročitajte još:

Svi rodovi vojski u ozbiljnoj pripravnosti

* Rat u Slavjansku, pale prve žrtve!

* Šta će reći NATO: Zajedničke mornaričke vežbe Rusije i Kine

* Kanada provocira Rusiju slanjem ratnog broda!


Veršbou je naveo da NATO sada razmatra nove odbrambene mere koje bi odvratile Rusiju od bilo kakve agresije prema njenim susedima, zemljama članicama NATO, kao što su baltičke države.


Veršbou je naveo da je među mogućim merama slanje većeg broja borbenih jedinica u istočnu Evropu, bilo trajno, bilo privremeno.

2024 © - Vesti online