Četvrtak 01.05.2014.
10:05
Đ. Barović - Vesti

Nema mesta za Bakira i Divjaka

Obeležavanje godišnjice masakra u Dobrovoljačkoj ulici 2013. godine
 

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže za "Vesti" da postoje najave da bi ovom skupu mogli da prisustvuju i general Armije BiH, Jovo Divjak, kao i predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović. Međutim, Dukić tvrdi da će bivši logoraši svojim telima to sprečiti.
 

Sarajevo - grad straha

Branislav Dukić kaže da sama činjenica da će Srbi i ove godine u strahu za sopstveni život otići na mesto užasne tragedije govori koliko je vlastima u Federaciji i Sarajevu važno da im poruče koliko nisu dobrodošli.
- Ako konstitutivni narod u BiH, narod koji je u Sarajevu posle Beograda imao najveći broj Srba, sada sa strahom u njega ulazi, govori da to nije glavni grad BiH, i da ta država mora da nestane - zaključuje Dukić.

- Ne sumnjamo da je kod Divjaka počela da radi savest, ali Bakir i dalje sprovodi politiku svog oca i želi da stvori unitarnu Bosnu, Bosnu bez Srba. Zato bi njihovo prisustvo bilo vrhunac cinizma, jer će odati počast ljudi koji su direktno odgovorni za masakr - kaže Dukić.
 

Prema njegovim rečima, činjenica da do sada niko nije procesuiran zbog ovog događaja govori da ni među muslimanima, ali ni u međunarodnoj zajednici, ne postoji ozbiljna volja da pravda stigne sve zločince.


- U Dobrovoljačkoj su poginuli i muslimani, Hrvati i Srbi, a i pored toga niko ništa ne preduzima. Posle 22 godine takve situacije, uveren sam da niko nikada i neće odgovarati - decidan je Dukić.


Da podsetimo, napad na kolonu JNA odigrao se 2. maja 1992. godine, a nastavljen je i sledećeg dana pošto su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, Bisera i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica otimali decu i supruge pripadnika JNA da bi ih potom razmenjivali, s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Prljava uloga Tužilaštva BiH

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac kaže da Tužilaštvo BiH "nema spremnosti, snage ni hrabrosti da otvori pitanje ratnih zločina u Sarajevu, pa to skriva tako što pomalo otvara pitanja ratnih zločina u Brodu, Goraždu...".
Za Košarca su glavni krivci za tragične događaje u Dobrovoljačkoj ulici članovi političkog vrha tadašnje Republike BiH.
- Tužilaštvo BiH ni u tom predmetu, kao ni u drugim slučajevima ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, nije pokrenulo nikakve istrage, što potvrđuje da je uloga te pravosudne institucije degutantna i prljava - navodi Košarac.

2024 © - Vesti online