Sreda 30.04.2014.
15:57
Beta

"NATO mora da bude otvoren za nove članice"

NATO hoće da se širi i na Balkan (Foto: Ilustracija)
 

"Vrata (NATO) se ne otvaraju automatski samo zato što neko stoji ispred njih. Pristup se bazira na pojedinačnim zaslugama i kapacitetima kandidata da ispunjava svoje obaveze i da se pridržava odgovornosti koje proizlaze iz članstva. Istovremeno, mora biti jasno da nijedna spoljna sila nema pravo veta na proširenje NATO-a", napisala je Grabar Kitarović za časopis koji izdaje beogradski Forum
za bezbednost i demokratiju.

Kolinda Grabar-Kitarović, nekadašnja šefica diplomatije Hrvatske, navela je da je Crna Gora postigla veliki napredak ka članstvu u EU i NATO, i da je "jak kandidat" za članstvo u NATO.

''Pravo je vreme da Crna Gora uđe u NATO''

"Ohrabreni smo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u svojoj reformskoj agendi i njenoj rastućoj saradnji sa NATO-om. Ostaju izazovi, naročito u četiri oblasti: potrebi da se pospeši vladavina prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, nalaženju resursa za modernizaciju oružanih snaga i objašnjavanju javnosti
značaja evroatlantskih integracija", navodi se u članku.

Kolinda Grabar-Kitarović napisala je da NATO podstiče Srbiju da produbi politički dijalog, ocenjujuci da je izvrsna vojna i praktična saradnja Srbije u okviru procesa Planiranja i revizije i Radne grupe za reformu odbrane.

"Ovo vreme predstavlja veliku priliku za Srbiju i region", ocenila je pomoćnica generalnog sekretar NATO i dodala da je NATO "podržavao težnje Srbije ka EU i nastavak napora za normalizaciju odnosa sa Kosovom".

Po njenim rečima, saradnja Srbije i NATO-a u okviru Partnerstva za mir ni na koji način ne protivreči vojnoj neutralnosti Srbije niti prejudicira bilo kakve aspiracije na članstvo.

2024 © - Vesti online