Utorak 29.04.2014.
20:47
Telegraf

Srbi uživaju u elektronskim cigaretama iako su štetne

U Srbiji sve veći broj korisnika elektronske cigarete (foto: Ilustracija)
 

Gradske vlasti Čikaga i Njujorka donele su odluku o zabrani upotrebe elektronskih cigareta na javnim mestima zbog štetnosti po zdravlje ljudi. Svetski stručnjaci tvrde kako su one nezdrave i pune hemikalija, a distributeri se brane tako što optužuju proizvođače pravih cigareta da vode kampanju protiv njih jer su suočeni s gubicima.

Elektronske cigarete su uspele u potpunosti da podele potrošače. U Srbiji je tek nedavno došlo do njihove ekspanzije, iako na tržištu postoje dugi niz godina. Skoro da ne postoji mesto na koje ćete otići, a da ne vidite nekog ko je njihov konzument.

Distributeri u svojim, krajnje zavodljivim, reklama objašnjavaju da je jedna od njihovih osnovnih namena poništavanje negativnog nikotinskog dejstva, jer se ne udiše duvan, nego nikotinska para. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako je upravo ta para štetna jer sadrži veliki broj hemikalija u sebi.

Naša redakcija je pozvala par firmi koje se bave distribucijom elektronskih “nikotinskih štapića” na našim prostorima kako bismo saznali šta misle o tvrdnjama stručnjaka koji tvrde su zaista njihovi proizvodi štetniji od običnih cigareta.

Jedino su predstavnici kompanije “Elsana” pristali da iznesu svoje mišljenje.

- Mi se bavimo uvozom elektronskih cigareta. Svaku uvezenu elektronsku cigaretu pregleda sanitarni inspektor i ukoliko je sve u redu, dobijamo odoborenje za dalju prodaju. Sigurno je da nisu štetne po zdravlje, čim su prošle sve neophodne provere – kažu u “Elsani”, pa nastavljaju:

- Kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom pravih cigareta konstantno pokreću kampanju protiv distributera elektronskih cigareta, jer su se suočili s velikim gubitkom.

2024 © - Vesti online