Filmski boj za Kosovo

Čuva istoriju od zaborava: Kadar iz filma "Boj na Kosovu"
 

- Ministarstvo kulture je spremno da sarađuje sa nama, a uskoro očekujemo i da će biti osnovan Fond za sufinansiranje filmova o Kosovu. Razgovarao sam sa ministrom Ivanom Tasovcem i on je izrazio spremnost da se ova ideja i realizuje. Mi smo prenaglili što se ipak nismo prvo obratili njemu ili njegovim saradnicima, već izašli sa peticijom u javnost. Ali, biće sve u redu - kazao je za "Vesti" proslavljeni srpski režiser i jedan od potpisnika peticije, Emir Kusturica.
 

Pokrenimo državu i sebe!

Dimitrije Vojnov kaže da potpisnici inicijative neće svesti svoje aktivnosti samo na ono što stoji u tekstu već će se postarati i da kroz lični angažman pomognu našim ljudima na Kosovu i Metohiji u filmskom pogledu, da im prikazuju svoje filmove, organizuju revije i lokalna izdanja prestoničkih festivala.
- Ovom inicijativom želimo da pokrenemo državu, ali je vrlo važno i to da smo pokrenuli sebe, umrežili se i počeli da radimo. Podsetiću da na ovom spisku nisu samo autori već i distributeri i kritičari - odavno u našoj kinematografiji stvari nisu bile ovako široko postavljene - ističe Vojnov.

Međutim, ono što je našem listu odgovoreno u resornom ministarstvu, ne potvrđuje Kusturičin optimizam. "Kada stigne zvaničan dopis, Ministarstvo će sa velikom pažnjom pristupiti razmatranju", odgovoreno je "Vestima", posle celodnevnog insistiranja da dobijemo bilo kakav komentar na pomenutu peticiju.
 

Ministar nas je podržao: Emir Kusturica

"Kako je u pogledu zastupanja interesa Republike Srbije u procesima vezanim za Kosovo i Metohiju sila opravdano sklonjena u drugi plan, smatramo da kultura može preuzeti inicijativu", naveli su filmski radnici u pismu ministru kulture Ivanu Tasovcu, polazeći od njegove izjave "da su kultura i sila dva osnovna jezika kojima jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja".


Filmski radnici su od Ministarstva kulture zatražili da u predstojećem periodu oformi tela koja će se baviti sufinansiranjem dela koja će afirmisati status Kosova i Metohije u srpskom državnom sastavu, u skladu s Ustavom Republike Srbije.


Filmadžije smatraju da je kroz sedmu umetnost potrebno ukazivati na "teškoće nealbanskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, podržavati kulturu pomirenja koja će za rezultat imati novi model zajedničkog života multietničke zajednice u našoj pokrajini".

Protivnici nebitni

- Smatram da je indiskretno govoriti o kolegama koje se pridružuju ili bojkotuju. Inicijativu su podržali oni koji su smatrali da treba, dakle fokusirao bih se na njih, ne na one koji nisu, iako znam da takvi detalji privlače radoznalost javnosti. Kad je reč o reakcijama, za sada imamo samo reakcije građana, ali se nadamo da ćemo uskoro moći da računamo i na neke reakcije institucija i kulturne javnosti - zaključuje Vojnov.

Potpisnici inicijative predlažu da se osnuje konkurs koji bi na bijenalnom principu birao za sufinansiranje po jedan dugometražni (igrani, dokumentarni ili animirani) film koji se bavi temom Kosova i Metohije. Taj konkurs, kako je navedeno u inicijativi, mogao bi da se realizuje u okviru Ministarstva kulture ili Filmskog centra Srbije.


Jedan od inicijatora peticije, dramaturg, scenarista i reditelj Dimitrije Vojnov, za "Vesti" je rekao da je "inicijativa juče izašla u javnost i našla se u pošti Ministarstva kulture i informisanja".


- Mi smo nekoliko meseci komunicirali sa kolegama, usaglašavali tekst i pratili okolnosti. Inicijativa je bila spremna još pre par meseci, ali smo imali strpljenja da se završe izbori i da se obratimo ministru koji ima mandat da nam odgovori na ovu inicijativu i da je, nadamo se, sprovede. Smatram da smo okupili dobru ekipu, da je čine ljudi svih profila, velikog ugleda i ono što me najviše raduje jeste da je inicijativa motivisala nas same da pokrenemo određene konkretne akcije - kaže Vojnov.
 

Potpisnici inicijative

Inicijativu su potpisali: Emir Kusturica, Dragan Bjelogrlić, Dimitrije Vojnov, Danilo Bećković, Balša Đogo, Milan Puzić, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Igor Turčinović, Slobodan Ćustić, Ognjen Janković, Pavle Ćosić, Marko Paljić, Vladimir Petrović, Mladen Đorđević, Dunja Kusturica, Uroš Stojanović, Momčilo Mrdaković, Goran Radovanović, Nebojša Radosavljević, Mladen Matičević, Vladimir Kecmanović i drugi.


Vlada ne haje za istinu o stradanju Srba

Dosadašnja novčana sredstva koja su izdvojena za filmske projekte o Kosovu i Metohiji su simbolična, slabo reklamirana i manje poznata široj javnosti. Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije krajem prošle godine donela je odluku o dodeli ukupno 13,8 miliona dinara (oko 120.000 evra) za projekte tzv. održivog povratka i opstanka na Kosmetu, a među njima su dva filma.


Jedan je projekat "Ratnici pakla" koji je dobio i podršku Sinoda SPC, a za koji je izdvojeno 282.000 dinara (2.5000 evra). Podnelo ga je Udruženje "Postanje" iz Beograda, na čijem je čelu Dragan Radomirović, autor filma "Raspeće Kosova". Kako je tada objasnio "Vestima" Mirko Krlić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, "projekat obuhvata izradu scenarija za film "Pravoslavne nauke i umetnosti" sa zapisom o surovosti prema Srbima i Srbiji kroz istoriju".


- Tu je i autorsko izdanje na CD i izrada sajta stalne konferencije o KiM koja bi se bavila perspektivom povratka. Projekat bi trebalo da se realizuje na više lokacija - Beogradu, Kovilju, Kruševcu, Dečanima i Hilandaru - objasnio je Krlić.


Drugi projekat je "Srpske crkve i manastiri na KiM 1999-2014. godine i postprodukcija i marketing igranog filma - Nesporazum". Prijavu je podnelo udruženje "Srpsko slovo" iz Gračanice, odobreni iznos je 3.000.000 dinara (oko 26.000 evra). Na konkursu Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja udruženju građana "Srpsko slovo" iz Gračanice odobreno je 533.000.00 dinara (4.600 evra) za dokumentarni film "Prizrenska bogoslovija".

                                                                                                                J. L. PETKOVIĆ

2024 © - Vesti online