Petak 26.03.2010.
02:40
M. Andrić - Vesti

Ljubovija greje Švajcarsku

- Pune tri decenije radio sam u drvoprerađivačkoj industriji, a tek pre nepune dve godine došao sam na ideju da i sam osnujem preduzeće iz ove oblasti - kaže vlasnik "Interpena" Milomir Bučalina (52).

- Pošto nisam imao sredstava za ulaganja, morao sam da počenem neku jeftinu proizvodnju. Zahvaljujući iskustvu, poznanstvu i kontaktima, odlučio sam se da sečem, cepam i pakujem ogrevno drvo za kojim u inostranstvu vlada velika potražnja.

U planu izvoz ćumura


Ovaj preduzimljivi Podrinjac namerava da proizvodnju proširi i da je osavremeni korišćenjem mašina u radnom procesu. Ističe da ima još puno ideja vezanih za proizvodnju i izvoz briketa i ćumura.

Milomir je ideju pretvorio u stvarnost prošle godine početkom marta. Iznajmio je otvoreni prostor, uzeo tri radnika i od privatnika i javnih preduzeća kupio prve količine ogrevnog drveta.


- Drvo sečemo na tri različite dužine, zavisno od toga da li je namenjeno za šporet, kamin ili kotao - kaže Bučalina.

- Pakujemo ga u palete koje sami pravimo po mom nacrtu. Tako upakovano, kamionom se vozi u Švajcarsku i Italiju. Lane sam izvezao 21.000 paleta u koje je stalo 4.000 metara prostornog ogrevnog drveta. Od toga je ostvaren prihod od 150.000 evra.


Za sada se sve radi ručno pod vedrim nebom. Kancelarija mu je u kući, a radno odelo u automobilu.


- Drvo kupujemo najviše od javnih preduzeća u kojima cena nikad nije sigurna. Desilo se da su je podigli u sred sezone za 10 procenata što nam je znatno umanjilo prihod. U svetu nema ovakvih situacija, ugovori su zakon i oni se u potpunosti poštuju.

Zbog toga smo trenutno na švajcarskom i italijanskom tržištu najskuplji. U Bugarskoj, Ukrajini, Češkoj i Mađarskoj cena je stabilna, pa su njihove ponude povoljnije. To je i razlog što mi otežano sklapamo ugovore izvan zemlje -kaže Bučalina.

2024 © - Vesti online