Petak 26.03.2010.
01:44 >> 07:03h
Tanjug

Države nisu odgovorne za Srebrenicu

Kolundžija je navela da usvajanje deklaracije o Srebrenici, po Srbiju i Republiku Srpsku ne može imati nikakve negativne međunarodno-pravne posledice.


"Ovo što sada imamo pred sobom, kao Nacrt deklaracije o kojoj šefovi poslaničkih klubova treba da se izjašnjavaju, usaglašavaju ga i vide da li postoji još nešto što bi, eventualno, trebalo dopunjavati i menjati, jeste rezultat svih mnogobrojnih razgovora koji su prethodno vođeni", rekla je Kolundžija.

Nada Kolundžija:Nedvosmislena poruka o Srebrenici

Ona ističe da je važno da poruka bude nedvosmislena, da se taj zločin osuđuje i da se izražava saosećanje sa žrtvama, a da se ni na koji način o onome što su presude Međunarodnog suda pravde u vezi sa tužbom BiH, kvalifikacije, ocene i sadržaj presude, ne polemiše i ne dovodi u pitanje.


Prema njenim rečima, pošlo se od toga da srpski parlament nije sud i da ne treba da se bavi pravnim kvalifikacijama zločina.


"Mi smo želeli da sa srpskog naroda, sa Srbije i sa Republike Srpske, otklonimo svaku mogućnost povezivanja odgovornosti za zločine u Srebrenici i da se na taj način u punoj meri izvrši individualizacija odgovornosti", rekla je Kolundžija.


Šef poslaničkog kluba ZES je dodala da se da se o toj deklaraciji razgovaralo sa svima kojih se ovo pitanje tiče.


"Ono što je za nas bilo važno jeste da pokažemo, pre svega, odnos prema žrtvama drugih, ni najmanje ne poništavajući i negirajući žrtve koje smo mi imali", rekla je Kolundžija.

2024 © - Vesti online