Utorak 29.04.2014.
13:36
Srna

Slavjansk se sprema za referendum! Neće biti "krimskog scenarija"

Rusi i dalje drže Slavjansk
 

Građani će na referendumu 11. maja odgovoriti na pitanje da li podržavaju deklaraciju od 7. aprila o proglašavanju Narodne Republike Donjeck. Odluka o štampanju glasačkih listića donesena je na prvoj sednici gradskog saveta u Slavjansku od kada su pristalice federalizacije preuzele kontrolu nad gradom 12. aprila, prenela je RIA "Novosti".

Gradski savet je odobrio i formiranje zvanične lokalne milicije, u čiji će sastav, kako se očekuje, ući pripadnici snaga za samoodbranu.

Pročitajte još:

Proruski vojnik u Slavjansku

* Protesti u Donjecku, prorusi traže federalizaciju

* Prorusi u Slavjansku: Uhapsili smo špijune NATO-a

* "Pala" tri ukrajinska tajna agenta

* Šta je sve pod kontrolom Prorusa?

* "Opasnost od upada ruske vojske i dalje velika"

Slavjansk je grad od 138.000 stanovnika u istočnom ukrajinskom regionu Donjecku. Prema zvaničnim podacima, oko 55 odsto stanovništva koristi ruski jezik kao maternji, a 44 odsto govori ukrajinski jezik.

"Krimski scenario" neće biti ponovljen na jugoistoku Ukrajine, izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov.


"Želim da naglasim da apsolutno nema govora o ponavljanju takozvanog 'krimskog scenarija' na jugoistoku Ukrajine. Za tako nešto nema osnove", rekao je Rjabkov, preneo je Interfaks.

On je dodao da je neophodno dati ljudima mogućnost da učestvuju u određivanju budućnosti svoje vlastite zemlje. "To je apsolutno normalna i prirodna želja", rekao je Rjabkov. On je dodao da je to osnova svakog demokratskog procesa.

"Čini da je sve ono što se dogodilo na Krimu za Zapad bio veliki šok, sa kojim nisu mogli da se pomire. Zapadni partneri verovatno misle da će se nešto slično dogoditi i na jugoistoku Ukrajine", rekao je on, preneo je "Glas Rusije".

2024 © - Vesti online