Nedelja 27.04.2014.
17:01
Srna

Protesti u Donjecku, prorusi traže federalizaciju

Proruske snage zauzele lokalnu televiziju u Donjecku
 

Medije da su demonstranti na zgradi postavili zastavu samoproglašene "Narodne Republike Donjeck". Demonstranti zahtevaju nepristrasno izveštavanje o događajima u regionima na jugoistoku Ukrajine.

Nešto ranije, na mitingu na Trgu Lenjina u centralnom delu Donjecka okupilo se oko 3.000 ljudi. Miting je počeo minutom ćutanja za poginule pripadnike policijske jedinice "Berkut", koji su ubijeni u sukobima sa ekstremistima na Trgu nezavisnosti u Kijevu, i za aktiviste koje su usmrtili ekstremisti iz "Desnog centra" na kontrolnom punktu u Slavjansku.

Pročitajte još:

* Mobilizacija u Gruziji - pomoć protiv Rusa

* Ukrajinska vojska približava se Slavjansku

* Posle Krima, i u Donjecku referendum

Demonstranti zahtijevaju održavanje referenduma o federalizaciji Ukrajine, uzvikujući slogane kao što su "Ne krvavoj hunti u Kijevu" i "Prestanite za okupacijom Donbasa".

Nekoliko stotina demonstranata, takođe sa zahtevom za federalizaciju Ukrajine, okupilo se i u gradu Harkovu.

Profederalni aktivisti u Luganjsku objavili su ultimatum vlastima u Kijevu od kojih traže da 29. aprila do 14.00 časova po lokalnom vremenu ispune njihove zahteve.

"Ukoliko zahtevi mještana, koji podržavaju sporazum iz Ženeve, ne budu ispunjeni, sva tela vlasti u Kijevu biće smatrana kao antinarodna i kriminalna", navodi se u saopštenju demonstranata, koji upozoravaju na moguće "aktivne postupke".

Demonstranti traže amnestiju za sve učesnike protesta u regionima na istoku Ukrajine, davanje zvaničnog statusa ruskog jezika i organizaciju referenduma za samoopredjeljenje regiona".

2024 © - Vesti online