Nedelja 27.04.2014.
16:53 >> 18:54h
Beta

Đilas: Velike sile skrojile Vladu

Privatizacija države: Dragan Đilas
 

"Do sada smo imali privatizaciju preduzeća, a sada ćemo imati privatizaciju države u kojoj jedan čovek odlučuje. Takav sistem nikome ništa dobro nije doneo, pa neće ni Srbiji", rekao je Đilas novinarima u Skupštini Srbije.

A šta je sa Vojvodinom?

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da LSV ne odustaje od borbe za autonomiju Vojvodine u okviru Srbije i upitao zbog čega mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić nijednom rečju u svom ekspozeu nije pomenuo Vojvodinu.

On je dodao da se ne radi o novoj vladi, već o drugoj rekonstrukciji vlade sa istim strankama u kojoj su neki zamenili mesta.

"Nema ničeg novog u novoj vladi i to je jedna priča koja se može pominjati u stripovima kroz rečenicu kako je bolje biti lep i bogat, nego siromašan i ružan", rekao je Đilas.

Prema njegovom mišljenju, nije jasno zašto su promenjene pozicije Zorane Mihajlović, koja ima iskustva u energetici, i Aleksandra Antića, koji ima iskustva u oblasti infrastrukture i saobraćaja.

"Očigledno da su velike sile imale uticaj na formiranje nove vlade, i da su pravljeni kompromisi koji nisu dobri za Srbiju", ocenio je Đilas.

Vučić je, odgovarajući na primedbe iznete, na njegov ekspoze, da niko sa strane, pa ni predstavnici velkih sila, nisu uticali na sastav Vlade, jer se sa njim
tako ne razgovara. On je naglasio da je on odlučio koji će resori pripasti Zorani Mihajlović i Aleksandru Antiću i da se niko od njih nije lako saglasio sa tim, ali da on "nije fontana želja".

''Vi ste se sigurno šalili zato što znate da sa mnom niko na taj način ne razgovara'', rekao je Vučić, obraćajući se Đilasu.

''Ovde su ambasadori i oni znaju da tako sa mnom ne mogu da razgovaraju i ni jedan se ne bi usudio da pomisli da mi kaže ko će da bude ministar'', objasnio je Vučić, koji smatra da to zna i Đilas, ali ovo je politička utakmica i može da
iznosi drugačije tvrdnje. 

NDS je imao druge ideje

Odgovarajući poslaniku Nove demokratske stranke Marku Đurišiću, Vučić je rekao da je u Vladi želeo bar dvoje ljudi iz te stranke, "jednog kojeg izuzetno ceni", ali je ta stranka imala drugačije ideje s kojom od drugih stranaka može u kabinet.

Đilas je kritikovao to što u novoj vladi nema nijednog ministra koji ima iskustva u realnoj privredi, ocenivši da se to oseća u predloženim merama. On je naveo da je pre dve ipo godine clanica Srpske napredne stranke (SNS) i sadašnja guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila da će se opasati bombama da bi odbranila Telekom i zapitao šta se promenilo.

''Kako ste se sada setili da ne treba prodavati Telekom, a pre tri godine ste ga prodavali i to za 1,2 milijarde evra, a ja vam kažem da ćemo danas, kada manje vredi, dobiti 1,5 milijardi. Mi ćemo da čekamo da se proda slovenački Telekom, nećemo pre toga, dodao je Vučić, da bi tek onda kupovina srpskog Telekoma, imala poseban značaj i mogla da dovede do najviše moguće cene'', odgovorio je Vučić.

Poslanik DS Dragan Šutanovac izjavio je da dosadašnji ministri finansija i pravde, Lazar Krstić i Nikola Selaković, po svojim rezultatima nisu zaslužili da ostanu na tim mestima i da ne razume zbog čega ih je mandatar ponovo predložio za te resore.

Šef poslaničke grupe Nova demokratska stranka - Boris Tadić Marko Đurišić izjavio je da će ta poslanička grupa glasati protiv predloženog sastava nove
vlade Srbije i programa njenog rada koji je izložio Vučić. Đurišić je rekao da buduća vlada neće biti nova jer je u njoj 11 ministara iz prehodne vlade koji su imali priliku da sprovode ono za šta se zalaže Vučić.

2024 © - Vesti online