Nedelja 27.04.2014.
13:13
Beta

Vukovar: Mladi Hrvati i Srbi zajedno protiv "etničkih siledžija"

Grupa mladih protestovala zbog napada hrvatskih navijača na jedan kafić, čiji su vlasnici vukovarski Srbi: Etnički motivisanom nasilju se mora stati na put
 

Protest na Trgu Franje Tuđmana organizovali su učesnici treninga prekogranične saradnje koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda.

U saopštenju dve organizacije navodi se da je povod za njihovo okupljanje bio incident u kafiću Džoker, kada je povređeno više osoba srpske nacionalnosti. Nerede su napravili hrvatski navijači, koji su se vraćali sa utakmica Crvene zvezde i Cibone i Partizana i Cedevite.

"Mediji pišu da su u tuči učestvovali navijači srpskih i hrvatskih timova, skrivajući istinu da su incident izazvali hrvatski navijači, koji su ciljano uleteli u kafić, čiji vlasnici su vukovarski Srbi", rekao je Leo Tot iz Vukovara, polaznik treninga i jedan od organizatora akcije.

Ušli u kafić, vikali ''Gde ste četnici'', pa izbila opšta tuča

Učesnici protesta nosili su transprente na kojima je ćirilicom i latinicom pisalo "Vukovar mira", "Vukovar jednakosti", "Vukovar slobode", i "Vukovar ljubavi". Poručili su da je njihov cilj između ostalog građenje boljih odnosa u regionu, što je moguće i drugačijim sagledavanjem prošlosti.

"Mladi iz Srbije moraju da znaju šta se tokom 90-ih dogodilo u Vukovaru, da posete Ovčaru i Bolnicu, da insistiraju na pokretanju pitanja odgovornosti Beograda za trenutnu situaciju u Vukovaru. Samo odgovornim odnosom prema prošlosti, možemo konstruktivno doprineti poboljšanju međuetničkih odnosa u sadašnjosti i budućnosti", rekao je Đorđe Bojović iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda.

2024 © - Vesti online