Nedelja 27.04.2014.
08:00
dnevno.rs

Tri namirnice za dug život

Crno vino je zdravo...ako ne preterujete!

Crno vino

Resveratrol je jedinjenje u crnom vinu koje potiče iz kore grožđa i daje boju ovom voću. Nedavno su naučnici otkrili da resveratrol povećava aktivnost specifičnih gena pod nazivom sirtuini koji štite od bolesti starenja stimulišući mitohondrije, male baterije unutar naših ćelija.

Alkohol može da nam pomogne da živimo duže i štiteći našu DNK od oštećenja. Istraživači su otkrili da dužina naših telomera (niti DNK na krajevima hromozoma) određuje koliko ćemo dugo živeti. Nedavna studija je otkrila da, dok kofein smanjuje telomere, alkohol ih produžava. Naravno, ključno je njegovo konzumiranje u umerenim količinama.


Jogurt

Bakterije koje žive u našem stomaku svakodnevno dobijaju sve više na značaju u medicini. A to je zato što postoji specifičan odnos između naše stomačne flore i

Ali da sadrži probiotik Bifidobacterium animalis lactis

imunološkog sistema. Ustvari, istraživači sada veruju da imunološki sistem "živi" u našem stomaku.

Sada naučnici testiraju da li određene vrste probiotika mogu da nam produže životni vek. Otkrili su miševi koji su hranjeni probiotikom Bifidobacterium animalis lactis živeli duže i bili zdraviji od miševa koji nisu.

Kako biste bili sigurni da konzumirate pravu vrstu probiotika, pogledajte na pakovanju da li jogurt koji ste izabrali sadrži bifidobakteriju, ili možete razmotriti dodatak ishrani u vidu probiotika.


Trešnje

Polifenoli su molekule koji se nalaze u trešnjama i oni ih štite od ultraljubičastog zračenja

Zdrave kuglice

i infekcije. Istraživanja su potvrdila da ova molekula štiti i ljude na isti način.

Naime, ukoliko dnevno konzumirate 650 mg polifeola živićete duže od onih koji dobiju manje od toga.

U jednom obroku trešnja sadrži 1.200 mg polifenola, borovnice 700mg, a plavi patlidžan oko 1.500 mg po obroku.

2024 © - Vesti online