Četvrtak 24.04.2014.
00:30
pressonline.rs

''SAD se nadaju ratu Rusije i Ukrajine''

Ameri guraju Kijev u rat, ali NATO neće ratovati protiv Rusa
 

Lazanski je u intervjuu za ''Pressonline.rs'' rekao da ako Ukrajina krene vojno da rešava probleme na istoku zemlje, onda će doći i do oružane reakcije Rusije.

Da li je Vašington besan jer su im Rusi "preoteli" Krim ispred nosa? Da li su SAD htele da tamo prave baze?

Naavno da su planirali da prave baze na Krimu. Oni su čak pokušali pre nekoliko godina da se iskrcaju na ovo poluostrvo i da odrade neku zajedničku vežbu sa ukrajinskom vojskom. Međutim, taj pokušaj im je propao, jer su se skupili stanovnici Krima i oterali ih odatle.

Pročitajte još:

* Lazanski: Neće zaratiti Rusija i Ukrajina

* ’’Rusija jedina može od SAD da napravi radioaktivnu prašinu’’

* NATO: Rusija bi k'o od šale mogla da upadne u Ukrajinu

Odgovara li Americi da izbije rat između Rusije i Ukrajine? Da li to Vašington priželjkuje?

Mislim da Vašington priželjkuje sukob Ukrajine i Rusije. Amerikancima to odgovora. E, sad, da li odgovara i Evropskoj uniji, to je drugo pitanje. Ali ono što je bitno istaći, jeste da niko od NATO zemalja neće ratovati zbog Kijeva. Ukrajina nije članica NATO pakta i niko joj tu neće pomoći. Ako uđe u sukob za Rusijom, imaće komplikacije i to će dovesti do podele Ukrajine.


Da li je Donjeck samostalan u odlučivanju kada kaže da neće poštovati Ženevski sporazum, ili se ipak dogovara sa Moskvom?

Donjeck je prilično samostalan i to je njihova odluka. Oni su uvideli kako su nacionalisti preuzeli Kijev i sada i oni na isti način žele da ostvare svoje ciljeve. Podstaklo ih je i odvajanje Krima.

2024 © - Vesti online