Četvrtak 24.04.2014.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Strah od Albanaca: Ognjišta branimo oružjem!

Nakon ukidanja baze Žandarmerije u selu Trpeze, Meštani nekoliko kuršumlijskih planinskih sela uz samu administrativnu liniju sa Kosmetom najavili organizovanje seoskih straži u strahu od mogućih upada Albanaca
 

- U pitanju su zaseoci Trpeze i Trn koji pripadaju mesnoj zajednici Dobri Do. Meštani Trpeze, Miloš Đorđević i Zagorka Mićunović, supruga Dušana Mićunovića koga su Albanci šumokradice pre šest godina ubili i ukrali mu svu stoku, u strahu su već napustili svoje kuće, a pitanje je koliko ćemo i mi ostali izdržati, jer su neki već najavili da će se iseliti - kaže uzbuđeno predsednik Mesne zajednice Dobri Do Radovan Jelić.

Zbog uznemirenosti građana, meštane ovih sela posetili su predstavnici Žandarmerije, ali prema Jelićevim rečima, susret je prošao bez dogovora.

- Da li zato što im je održavanje ove baze skupo ili zato što nemaju adekvatnih uslova za smeštaj, tek oni uveliko rasturaju bazu, a predstavnik Žandarmerije nam je rekao kako mora da razgovara sa svojim šefom. I meni i ostalim meštanima se čini da oni ne razmišljaju o povratku zbog čega smo svi u ogromnom strahu. Pa te noći kada su počeli da se sele, Šiptari s druge strane granice su slavili pucajući iz raznog oružja. Sad, kada se Žandarmerija povukla nemamo drugo rešenje nego da i mi uzmemo oružje, pa ko preživi. Ne shvatate kako je to kada padne mrak, a znate da vas od granice deli tek nekoliko stotina metara i da Šiptari idu u krađu naoružani do zuba - kaže Jelić i dodaje da je na ovom delu granice do sada zabeleženo nekoliko upada albanskih šumokradica i oružanih incidenata, a da će sada, posle odlaska Žandarmerije, čak oko 30 kilometara administrativne linije između Centralne Srbije i Kosova ostati neobezbeđeno.

U Merdaru mirno

Meštani sela Merdare koje se takođe nalazi uz samu administrativnu među sa Kosmetom kažu da se ne osećaju ugroženo, jer je baza Žandarmerije u samom selu, ali da im nije sve jedno kada čuju "glasine" da bi i odatle mogli da se povuku.
- Poslednjih dve godine slušamo priče da će se Žandarmerija povući. Na sreću, za sada nemamo čega da se plašimo, jer ima ko da nas brani - kaže nekadašnji predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.

Predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, koji se ovih dana suočava sa katastrofalnim posledicama poplava, kaže da to baš i nije tako zato što je Žandarmerija i dalje prisutna na administrativnoj međi, ali da potpuno razume uznemirenost meštana ovih planinskih sela.

- Administrativna granica je bezbedna, ali shvatam strah tih ljudi, jer im je baza Žandarmerije u selu ulivala dodatno samopouzdanje. Oni su tim ljudima obećali da će nastaviti da se brinu o njihovoj bezbednosti, kao i da će pojačati patrole, ali meštane to očigledno nije umirilo, pa su se obratili i meni. Već sam se pismeno obratio ministru i direktoru policije, kao i komandantu Žandarmerije - kaže Vidić.

Odbornik u SO Kuršumlija Milivoje Tomović ističe da je baza Žandarmerije faktički štitila desetak kuršumlijskih sela i da su ljudi sada u opravdanom strahu.

- U pitanju je kritično područje, jer šumokradice stalno upadaju na teritoriju opštine Kuršumlija i naoružani ilegalno seku šumu. Svi se odlično sećamo kako je prošao Dušan Mićunović - kaže Tomović.

2024 © - Vesti online