Sreda 23.04.2014.
15:15
Z. Marjanović - Vesti

“Ne možemo u Evropu bez glave i srca“

 

U okivru državne ceremonije lovorove vence na spomenik ustanicima Drugog srpskog ustanka u Spomen kompleksu “Drugi srpski ustanak“, uz pisustvo i blagoslov patrijarha srpskog Irineja, položili su ministar prosvete Tomislav Jovanović, predstavnici Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac koja ovaj datum slavi kao Dan opštine, i brojnih delegacija gradova zbratimljenih sa Gornjim Milanovcem.


Patrijarh srpski Irinej je naročito podvukao značaj Drugog srpskog ustanka kao polazne tačke našeg identiteta i naše slobode.


- Srpski narod je u opancima vođen svojim nepismenim knezom zbacio petovekovni turski jaram. U Takovu je niklo seme, izniklo u slobodu koja je najveći božji dar. I mi treba danas da podignemo barjak svog identiteta i da pokažemo ko smo i čemu težimo. Želimo u Evropu, ali ne bez svoje glave i bez svoga srca. Ne možemo u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije jer je to početak naše istorije koje se ne možemo odreći. Vlada koja se upravo formira mora da ima na umu tu težnju i želju naroda - istakao je patrijarh Irinej u Takovu.

2024 © - Vesti online