Sreda 23.04.2014.
14:27 >> 16:13h
Beta, Srna

Usvojena odluka o "nepravednom" sudu za zločine OVK

Za predlog je glasalo 89 poslanika, protiv je bilo 22 (poslanici Samoopredeljenja), dok su uzdržana bili dvojica poslanika Skupštine Kosova
 

Odlukom se mandat Euleksa produžava do 15. juna 2016. a osniva sud koji će se baviti optužbama protiv OVK koje je izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Premijer Kosova Hašim Tači je, obrazlažući pred poslanicima predlog zakona, rekao da

je zahtev međunarodne zajednice da se osnuje sud "nepravda i najveća uvreda koja se čini Kosovu".

"OVK je vodila pravednu borbu i poštovala međunarodne norme", rekao je Tači i dodao da se taj sud osniva kao posledica izveštaja Dika Martija koji je Savet Evrope usvojio 2010. On je ponovio da, uprkos toj nepravdi, kosovske institucije treba da formiraju sud.

"Danas nemamo dve opcije, imamo samo jednu, a to je nastavak saradnje sa SAD i EU, što podrazumeva da treba da osnujemo ovaj sud", rekao je Tači i dodao da druga rezervna opcije ne treba da se uzme u obzir, jer neuspeh u stvaranju suda u Skupštini Kosova omogućuje Savetu bezbednosti UN da formira takvu instituciju pod nadležnošću UN.

Tokom rasprave vladajuća DPK je predložila da se osnuje poseban fond iz budžeta kojim bi se pokrili svi troškovi pripadnika OVK tokom sudskih procesa koji bi se eventualno vodili protiv njih.

Poslanici na sednici treba da razmotre i da po ubrzanoj proceduri usvoje još 12 zakona kojima se uređuju nova, smanjena ovlašćenja Euleksa.

Vekarić: Porodice žrtava će konačno dobiti odgovore

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić očekuje da će osnivanjem specijalnog suda za ratne zločine pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) porodice žrtava konačno dobiti odgovor na sva nerešena pitanja od 1998. do 2000. godine.

Ističući da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije već sada ima dobru saradnju sa specijalnim istražnim timom EU, kojim rukovodi Klint Vilijamson, Vekarić je rekao da očekuje dobru saradnju i sa međunarodnim faktorima koji će osnovati specijalni sud za ratne zločine pripadnika takozvane OVK.

Ambasada SAD: Sud bitan zbog oslobađanja nevinih od krivice

Ambasada SAD na Kosovu je pozdravila usvajanje zakona kojim se obezbeđuje produženje mandata Euleksa i osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK.

"Ovaj sud je od suštinske važnosti u oslobađanju od krivice nevinih, dokazivanju posvećenosti Kosova vladavini prava i konačnom razrešenju ovih uznemirujućih navoda. Upućujemo pohvale onim poslanicima koji su, glasajući u korist ove odluke, potvrdili svoju posvećenost osnivanju suda na osnovu kosovskog zakona, a koji će se striktno fokusirati na pojedince i pojedinačne slučajeve", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online