Sreda 23.04.2014.
06:32
Đ. Barović - Vesti

Iran "okupirao" Bosnu

Klinton je dao "zeleno svetlo" Aliji Izetbegoviću
 

Da podsetimo, u serijalu koji je naš list avgusta prošle godine objavio na osnovu tajnih izveštaja obaveštajne službe BiH, obelodanjeni su frapantni podaci o povezanosti niza muslimanskih političara sa Iranskom obaveštajnom službom. Ta priča je sada zvanično potvrđena, ali i pojašnjeno da su upravo SAD uvukle Iran u rat u Bosni.


Naime, iz obelodanjenih podataka na sajtu Klintonove biblioteke stoji da je njegova  administracija stalno vodila "rat" sa Kongresom, koji je insistirao na ukidanju embarga na oružje Bošnjacima, kako bi se postigla vojna ravnoteža na terenu.

Klinton je odbijao tu mogućnost iz straha da bi se Evropljani povukli iz UN snaga u BiH, što bi, kako se strahovalo, dovelo do slanja američkih vojnika u BiH. Stoga je Klinton odlučio da pomiri Bošnjake i Hrvate i preko Hrvatske šalje tajne pošiljke oružja, velikim

Naivnost Beograda

Dževad Galijašević kaže da je zvaničan Beograd previše naivan u razmišljanju da je moguće sarađivati sa Izetbegovićevim sinom Bakirom.
- Bakirove veze sa Iranskom obaveštajnom službom i fundamentalističkim ciljevima su više nego jasne. Turska pokušava da "kanališe" njegove stavove, ali to uspeva samo delimično i uglavnom po verskim pitanjima - zaključuje Galijašević.

delom iz Irana. To je, međutim, kako se vidi iz brojnih dokumenata, pospešilo širenje iranskih uticaja na BiH, zbog čega je Klinton bio pod udarom i opozicije u Kongresu i američkih medija.


Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala kaže za "Vesti" da se SAD zapravo nikada nisu odrekli "usluga" Iranske obaveštajne službe na području Balkana, jer, kako tvrdi, na taj način i dalje prave balans u odnosu na uticaj obaveštajnih službi Turske, ali i Rusije.


- Iran je i doveo Alija Izetbegovića na vlast, a on je od 1970. bio u sprezi sa Iranskom obaveštajnom službom kojoj je služio kao "veza" sa Islamskom braćom. Za Ameriku je rat u BiH bio idealna prilika ne samo da učvrste svoj uticaj, već i naprave balans između obaveštajnih službi muslimanskih zemalja - tvrdi Galijašević i dodaje da SAD ni danas nemaju ozbiljnu želju da potisnu uticaj Irana u Bosni.


-Pa Teheran i danas u BiH ima najmanje 700 operativaca, a do sada je samo trojica diplomata proterano. Da li iko ozbiljan veruje da su SAD toliko "neobaveštene" ili nisu u stanju da to efikasno spreče - zaključe ovaj ekspert.

Dokumenta

U dokumentu 2006-1008-F objavljenom na sajtu Klintonove biblioteke navedeni su brojni medijski članci koji su kritikovali uvlačenje Iranaca na Balkan.
U članku od 17. maja 1996. "Investor Busineš Daildž" izveštava da je Klintonova odluka o dozvoljavanju iranskih isporuka oružja uprkos međunarodnog embarga "užasna politika".
"Predsednik je bio odlučan u nameri da javnost ne sazna za zeleno svetlo koje je dao toj terorističkoj državi da dotura oružje muslimanima u BiH i da tako potpadnu pod iranski uticaj", navedeno je u tom članku.

2024 © - Vesti online