Utorak 22.04.2014.
00:19
vecernji.hr

EU: Bugari, morate da odustanete od Južnog toka!

Žoze Manuel Barozo

"Želim da upozorim Bugarsku da bude oprezna u sprovođenju projekata gasovoda s Rusijom i da se radije opredeli za druge gasovode koji će omogućiti diverzifikaciju energetskih izvora zemlje. U Bugarskoj postoje ljudi koji su ruski agenti", rekao je Barozo početkom aprila na tom tajanstvenom sastanku sa kog su detalji ipak procureli.

Međutim, prošle nedelje bugarski ministar ekonomije i energetike objavio je da će projekat Južni tok napredovati prema planu. Odnosi EU i Rusije jesu zahladneli, ali Bugarska namerava da ove godine započne izgradnju Južnog toga, rekao je ministar Dragomir Stojnev.

Dosad je bilo planirano da gasovod Južni tok - koji bi dopremao gas iz Rusije u Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju, Italiju i Austriju trasom ispod Crnog mora - počne da radi 2015, bar u prvoj fazi. Međutim, EK je u decembru 2013. objavila da je za EU taj projekat protivzakonit jer bilateralni ugovori koje je Rusija sklapala sa svakom zemljom ponaosob nisu u skladu s energetskim propisima EU.

Sada, posle ruske aneksije Krima, EU još više pojačava politički pritisak kako bi zaustavila Južni tok.

2024 © - Vesti online