Četvrtak 25.03.2010.
14:16
Tanjug

"Ringijer" i "Špringer" za jače internet medije

Drakulić-Petrović je rekla da su dve kompanije vrlo komplementarne i da su se njihove strategije potpuno poklopile.


"Strategije razvoja su prisutne kod obe kompanije na svim tržištima na kojima posluju, pa i na tržištu Srbije", naglasila je ona, u komentaru na vest da će "Ringijer" u zajedničko preduzeće uneti svoje poslove u Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, a "Aksel Špringer" u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.


Ona je podsetila da je u 2009. godini "Ringijer" na srpskom tržištu kupio nedeljnik "NIN", a sve ostale listove je razvijao i gradio od nule, što može biti praksa i u budućnosti.


"Ringijer" je vlasnik beogradskih dnevnika "Blic", "ALO" i "24 sata", kao i magazina "NIN", "Blic Puls", "Blic žena" i "Blic žena kuhinja".

Zajedničko preduzeće će imati približno 414 miliona evra prometa i više od 100 štampanih i 70 internet publikacija, čime će postati najveća medijska kompanija na području istočne Evrope.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da neko prozove novostvorenu kompaniju za monopol na medijskom tržištu u Srbiji, Drakulić-Petrović je naglasila da je apsolutno nemoguće da bilo ko poveže "Ringijer" sa bilo kojom monopolističkom pozicijom posle spajanja "Ringijera" i "Špringera", jer "Špringer" do sada nije bio prisutan na srpskom tržištu.

"Ono što se sasvim sigurno neće promeniti, to je da smo mi, pre svega, izdavači pisanih medija i da je to naša primarna aktivnost", kazala je direktorka "Ringijera" za Srbiju.

Nemački "Aksel Špringer" (Axel Springer) i švajcarski "Ringijer" saopštile su da spajaju aktivnosti u istočnoj Evropi radi čega formiraju novu zajedničku firmu, u kojoj će imati jednak udeo od po 50 procenata, objavili su danas mediji u Slovačkoj.

Novoosnovana kompanija biće u formi akcionarskog društva po švajcarskom pravu, pošto će njeno sedište biti u Cirihu, a kao jedna od najvećih medijskih kuća u regionu, imaće vodeću ulogu na tržištu bulevarskih listova i magazina, saopštila su dva koncerna.


Ova poslovna transakcija još čeka na odobrenje nadležnih anti-monopolskih organa u Švajcarskoj.

2024 © - Vesti online