Ponedeljak 21.04.2014.
13:04
Beta

Predsednica JK: Posada broda izvršila ubistvo

Uhapšen kapetan trajekta koji je oklevao sa evakuacijom
 

"Postupci kapetana i nekih članova posade potpuno su nerazumljivi, neprihvatljivi i mogu se uporediti sa ubistvom", rekla je predsednica na sastanku s južnokorejskim zvaničnicima, saopšteno je iz predsedništva.

Sve više je očigledno da je kapetan broda, koji ima višegodišnje iskustvo, zakasnio sa evakuacijom trajekta, a zatim napustio brod, a time i stotine putnika zarobljenih na brodu, rekla je Park.

Prema rečima preživelih, posada je u trenutku kada je trajekt počeo da tone zatražila od putnika da ostanu na svojim mestima. Spaseni su samo oni koji nisu čuli to uputstvo ili nisu želi da postupe kako im je rečeno.

Spasena samo deca koja nisu poslušala naređenje
 

Tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje još četiri člana posade trajekta Sevol. Policija je prošle nedelje uhapsila kapetana koji nije bio za komandom broda u trenutku nesreće i još dva člana posade zbog nemara.

Na trajektu je bilo 475 ljudi, od čega 325 đaka drugog razreda srednje škole Danvon, koji su sa severozapada zemlje putovali na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje. Potvrđeno je da je 59 osoba poginulo, a 243 se vode kao nestale. Većina žrtava bili su srednjoškolci na školskom izletu.

Predsednica Južne Koreje je prošle nedelje obišla mesto nesreće i upozorila da će svi odgovorni biti oštro kažnjeni, pošto bude okončana istraga i utvrđen uzrok nesreće.

2024 © - Vesti online