Nedelja 20.04.2014.
15:05
Beta

"Molitva za mir i susede Ukrajince"

Pozvao na molitvu da ne bude rata i za susede Ukrajince: Kažimjež Nič
 

Mitropolit varšavski, kardinal Kažimjež Nič, tokom tradicionalne uskršnje mise danas u zoru podsetio je Varšavljane da je bilo pogrešno uverenje da je od kada je Srednja Evropa nakon pada komunističkih režima stekla pre 25 godina slobodu, u Evropi tako bezbedno da ništa loše više ne može da se desi.

"Danas znamo da one zemlje koje u to vreme iz raznih razloga nisu bile spremne da uđu u porodicu naroda Evrope, koja je izrasla iz hrišćanstva, danas proživljavaju velike teškoće. Mislim time na Ukrajinu", kazao je kardinal Nič.

"Te teškoće su pre svega opasne za ljude koji žive u Ukrajini, za ukrajinski narod. Opasne su i za Evropu. Koliko nedavno nam se činilo da je u Evropi mirno i izgledala nam je tako bezbedna da ništa loše ne može da se desi", kazao je jutros varšavski metropolit.

Poglavar Poljske katoličke crkve, nadbiskup Juzef Kovalčik, apelovao je na vernike katolike u Poljskoj da se mole za mir u ovom delu Evrope i da ne bude rata.

"Slaveći poslednju pobedu Isusa nad đavolom, grehom i smrću, mislimo na susednu Ukrajinu koju stalno potresaju unutrašnji nemiri. Ponovo želim da apelujem na sve vernike i ljude dobre volje da budu solidarni s napaćenim ukrajinskim narodom i da se mole za mir u tom delu Evrope i da nestanu pretnje rata", poručio je na svom sajtu nadbiskup Kovalčik.

Na mir pozvao i poglavar Poljske katoličke srkve: Juzef Kovalčik

Na istoku Poljske, gde živi većina od više od pola miliona vernika Poljske pravoslavne crkve, Uskrs protiče u znaku ekumenskih susreta sa vernicima katolicima i pravoslavcima.

Katolici u Bjalistoku dobili su jutros na poklon od poljskih pravoslavaca sveti oganj sa Isusovog groba u Jerusalimu koji je donela u Poljsku na noćnu liturgiju sa subote na nedelju u Bjalistok delegacija Poljske pravoslavne crkve.

Prethodno su u subotu zajedno na centralnom trgu u Bjalistoku svetili namirnice za uskršnju trpezu katolički metropolit tog centra poljskog pravoslavlja nadbiskup Edvard Ozorovski i pravoslavni arhiepiskop Jakub.

Tu ekumensku tradiciju zajedničkog svećenja uskršnje trpeze kad god se poklopi Uskrs katolika i pravoslavaca pozdravio je u subotu i prisutni gradonačelnik Bjalistoka Tadeuš Truskolaski.

2024 © - Vesti online