Ponedeljak 21.04.2014.
08:00
Vestionline

Zbog ovog vredi pojesti uskršnja jaja!

Sa uživanjem razbijajte i u zdravlju jedite
 

Iako su dugo imala lošu reputaciju uzročnika povišenog holesterola, relevantne studije su pokazale da umereno konzumiranje jaja neće imati loš uticaj na naše srce. Ovo je pet razloga zašto jaja treba koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Zbog jaja se rađaju zdrave bebe - Jaja su obavezni deo ishrane svake trudnice zato što su puna holina i vitamina B, koji je neophodan za razvoj bebinog mozga. Holin ima veze i sa smanjenim rizikom od mentalnih poremećaja kod beba - konkretno smanjuje rizik za Daunov sindrom i demenciju.

Jaja pomažu da utolite glad - Ukoliko jedete visokoproteinski doručak ujutru, imaćete manje potrebe da jedete nešto posle sedam uveče. Osećaj sitosti će vas pratiti tokom celom dana. Ukoliko ste na dijeti, imajte ovo na umu.

Jaja poboljšavaju reflekse - Tirozin, amino-kiselina iz jaja povećava reflekse, tvrdi jedna nova studija. "Tirozin efekat" može da vam pomogne i u svakodnevnim iznenadnim situacijama, recimo prilikom vožnje.

Jaja smanjuju rizik od pojave raka - Antioksidansi u jajima smanjuju rizik od raka i bolesti srca, dve glavne bolesti sa fatalnim krajem u Srbiji. Iako kuvanjem smanjujete broj antioksidanasa na pola, ostatak možete dobiti i iz jabuka.

Jaja snižavaju krvni pritisak - Protein u jajima može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska tako što deluje kao inhibitor poput onog koji se nalazi u lekovima za snižavanje pritiska. Sa nižim krvnim pritiskom manja je šansa i za bolesti srca.

Jaja ne morate jesti samo za doručak. Skuvajte ujutru nekoliko komada i jedite ih i tokom dana. Ona su odlično gorivo koje treba da uzimate pre trčanja. Ali, pazite da ne preterate sa jajima, balansirajte ih sa dosta povrća i voća.

2023 © - Vesti online