Nedelja 20.04.2014.
08:43 >> 16:57h
Glas Rusije, Beta

Slavjansk: Vaskrs počeo sa pet mrtvih

 

"Tri stanovnika Slavjanska su ubijena kada su nepoznati napadači napali kontrolni punkt na severu grada. Jedna osoba je ranjena i prebačena je u bolnicu u kritičnom stanju", piše na sajtu "vesti.ru".

 

Uveden policijski čas

Lider profederalnih snaga za samoodbranu grada Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov rekao je da je u tom gradu na istoku Ukrajine uveden policijski čas posle oružanog incidenta.
"Policijski čas trajaće od ponoći do šest časova ujutru. Ne sme biti stranaca na ulicama", izjavio je Ponomarjov.

Kako javljaju izveštači iz Slavjanska, nekoliko automobila dovezlo se do kontrolnog punkta, a zatim je iz njih otvorena vatra na čuvare barikade. Prorusi iz Slavjanska su odgovorili vatrom i ubili dvojicu napadača.

Prema izveštaju Glasa Rusije zaplenjen je jedan automobil, a napadači su na sebi nosili obeležja radikalne desničarske organizacije Desni sektor. U kolima je pronađena velika količina oružja, koja je nekada korišćena u ukrajinskoj vojsci, kao i eksploziv, dimne bombe, noćni vizir i fotografije regiona snimljene izvazduha.   Ovim napadom najgore je prekršeno takozvano uskršnje primirje koje je proglasio Kijev.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščica rekao je u subotu za BBC da su "antiterorističke akcije na istoku Ukrajine privremeno obustavljene tokom uskršnjih praznika". On je naglasio da se neće upotrebljavati sila protiv proruskih snaga.

Slavjansk: Putine, pomozi!

Proruski zvaničnik Slavjanska koji je sebe proglasio gradonačelnikom, Vjačeslav Ponomarjov, zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da u taj grad uputi snage za održavanje mira, prenosi danas ruska agencija Ria Novosti.

"Tražimo da što hitnije razmotrite mogućnost slanja snaga za održavanje mira kako bi se stanovništvo zaštitilo od fašista", rekao je Ponomarjov novinarima u poruci upućenoj Putinu.

Ponomarjov je rekao da je lokalno stanovništvo ugroženo zbog pretnji, kako je naveo, grupe ekstremne desnice nacionalističkog pokreta Desni sektor. Ocenio je da je ta grupa odgovorna za ubistvo proruskih aktivista danas u Slavjansku na istoku Ukrajine.

2024 © - Vesti online