Subota 19.04.2014.
17:36
Beta

"Briselskim sporazumom Kosovo postala sigurna država"

Smatra da je Kosovo sigurna i funkcionalna država: Hašim Tači 

U izjavi za medije povodom prve godišnjice sporazuma koji su potpisali on i premijer Srbije Ivica Dačić, uz posredovanje visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton i uz podršku SAD, kosovoski premijer je rekao da je pre godinu dana posle mnogih razgovora postignut "istorijski sporazum".

- Ovaj istorijski sporazum je zatvorio krvavo poglavlje između dva naroda i otvorio poglavlje mira i dobrosusedstva. Posle potpisivanja sporazuma, Kosovo je funkcionalna država i sa sigurnim granicama na celoj njenoj teritoriji", naveo je Tači.

Istakao je da početak primene sporazuma daje opipljive rezultate.

- Održavanje lokalnih izbora, prvih na osnovu kosovskih zakona na celoj teritoriji Kosova, rasformiranje ilegalnih struktura bezbednosti i njihova integracija u institucije Kosova su među jasnim pokazateljima uspeha ovog sporazuma- dodao je on.

On je zahvalio poslanicima Skupštine Kosova i svim političkim partijama koje su podržale ovaj proceš, a iznad svega je zahvalio građanima Kosova zbog podrške i poverenja.

- Ovim sporazumom Kosovo je dokazalo da može da preuzme istorijske odgovornosti, u skladu sa interesima njenih građana i da sarađuje sa međunarodnim faktorom, posebno sa prijateljskim zemljama koje su doprinele njenoj slobodi i nezavisnosti", ocenio je Tači.

Zaključio je da je Briselski sporazum stvorio bolju klimu u regionu, otvarajući sigurnu perspektivu integracije Kosova u evroatlanske institucije, NATO i EU.

2024 © - Vesti online