Četvrtak 25.03.2010.
11:27
Tanjug

Prepirali se oko ostrva, a ono nestalo

Indija i Bangladeš sporili su se oko ostrvca Nju Mur u arhipelagu Sunderbans od 3,5 kilometara sa 3 kilometara. Međutim, ono je sada potpuno preplavljeno vodom, a njegov nestanak potvrđen je i obilaskom pomorskih patrola i satelitskim snimcima, izjavio je okeanograf Sugata Hazra, profesor na universitetu Džadavpur u Kalkuti.


Ostrvo više nije predmet spora, pošto ga je potopila voda
 


"Ono što dve zemlje nisu uspele da reše dugogodišnjim pregovorima, rešeno je klimatskim zagrevanjem", kazao je on ironično.

Postoji opasnost da 10 ostrvaca tog arhipelaga nestane sa lica Zemlje. To se dogodilo sa ostrvom Lohačarom koje se nalazilo nedaleko od ostrvca Nju Mur i koje je nestalo pod vodom 1996. godine. Njegovi žitelji bili su primorani da se presele na kopno.
Nju Mur nije bio naseljen, ali je Indija 1981. godine na stenovito ostrvce poslala vojnike sa zadatkom da na njemu postave državnu zastavu.


Naučnici sa instituta za okeanografiju na univerzitetu Džadavpur u Kalkuti konstatovali su alarmantan porast nivoa mora u Bengalskom zalivu tokom poslednje decenije. Do 2000. godine nivo mora rastao je 3 milimetara godišnje, ali u poslednjih 10 godina taj rast je u proseku iznosio 5 milimetara godišnje, prenela je agencija AP.

2024 © - Vesti online