Petak 18.04.2014.
20:05
Beta

"Srbija mora da prizna Kosovo ako želi dobre odnose"

Postavlja neprihvatljive uslove za srbiju: Enver Hodžaj


 

- Prvo, Srbija treba da sprovede sve postignute sporazume u dijalogu s Kosovom. Drugo, Srbija treba da rasformira sve ilegalne paralelne strukture u Republici Kosovo. Treće, treba dopustiti integraciju srpske zajednice u institucijama Kosova-  kazao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da blokira članstvo Kosova u evropskim i svetskim organizacijama, uključujući i članstvo u UN.

- I na kraju, treba da usledi međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao dve nezavisne i suverene države. Samo posle ispunjenja ovih uslova, možemo govoriti o normalizaciji odnosa- izjavio je Hodžaj.

Savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku okrivio je Beograd za kašnjenje u sprovođenju sporazuma, posebno kada se radi o funkcionisanju sudova na severu Kosova.

Ocenio je da je bilo malo pomaka i kod rasformiranja, kako se izrazio, "ilegalnih formacija u oblasti bezbednosti", kao i kod konstituisanja Zajednice srpskih opština.

Parlamentarni izbori u Srbiji koji su održani i izbori koji predstoje na Kosovu, takođe su doprineli da se uspori ritam sprovođenja briselskog sporazuma koji je postignut 19. aprila prošle godine, ocenjuje se na Kosovu.

2024 © - Vesti online