Subota 19.04.2014.
04:27
Beta

Godišnjica Briselskog sporazuma: Dan kad smo zvanično predali Kosovo?

Pre godinu dana, nakog završene desete runde dijaloga Beograda i Prištine, Ivica Dačić i Hašim Tači su potpisali sporazum...
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka EU, te da je "potpisivanje sporazuma istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i EU". Sličnu ocenu dali su i predsednik Evropskog  saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Dva dana kasnije Srbi sa severa Kosova održali su miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa kojeg su poručili da neće dopustiti sprovođenje sporazuma, a na protestnoj šetnji u Beogradu u organizaciji Demokratske stranke Srbije (DSS) zatraženo je poništavanje briselskog dogovora.

Hronološki pregled


22. april 2013.

- Vlada Kosova odobrila je sporazum Beograda i Prištine parafiran u Briselu 19. aprila, uz posredovanje EU.

- Skupština Kosova podržala je, takođe, rezoluciju kojom se izražava podrška sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

- Prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine prihvatila je i Vlada Srbije, nakon čega je predsednik Vlade Ivica Dačić obavestio pismom visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton o toj odluci Vlade Srbije.

- Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom.

23. april .

- Vlada Srbije je usvojila Izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu koji je potom usvojen i u Skupštini Srbije. Na sednici vlade je "formiran tim koji će izraditi Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa", koji će predvoditi generalni sekretar vlade Veljko Odalović.

- Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin podneo je ostavku, nezadovoljan sporazumom Beograda i Prištine. Vlada Srbije nije prihvatila njegovu ostavku i prema odluci Vlade od 26. maja, Vulin je nastavio da vodi tu kancelariju. U  rekonstruisanoj vladi, 2. septembra, Vulin je postavljen za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo.

25. april

- Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovao je u Beograd gde je razgovarao s najvišim državnim zvaničnicima Srbije o briselskom sporazumu Beograda i Prištine.


26. april

- U Briselu je počeo rad timova Beograda i Prištine koji, uz podršku predstavnika EU, razmatraju odrednice i tačke akcionog plana za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.


8. maj

- Timovi Beograda i Prištine nisu postigli dogovor u Briselu o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa.


10. maj

- Srbi sa severa Kosova održali su u Beogradu miting pod nazivom "Ostajemo u Srbiji" protiveći se sprovođenju Sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.


21. maj

- U Briselu je održan trilateralni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u cilju postizanja saglasnosti i "opipljivih koraka" Beograda i Prištine za primenu sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa. Drugog dana razgovora postignut je načelan dogovor o planu primene tog sporazuma u narednih šest meseci.

24. maj

- Vlada Kosova usvojila je Plan primene sporazuma Beograda i Prištine koji su dva dana ranije u načelu prihvatili premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu.


11. jun

- Timovi Beograda i Prištine na ministarskom i na nivou stručnjaka nastavili su u Briselu pregovore o rešenjima za pitanja telekomunikacija i energije oko kojih je dosad postignut određeni napredak. Narednog dana nastavljeni su razgovori o pravosuđu, izborima za srpske opštine na Kosovu i policiji.


14. jun

- Kancelarija u Leposaviću, u kojoj su se u proteklih 14 godina okupljali bivši pripadnici MUP-a Srbije, zatvorena je u skladu sa Sporazumom iz Brisela.


17. jun

- Beograd i Priština razmenili su oficire za vezu, koji će biti predstavnici pri misiji EU u ta dva grada. Dužnost oficira za vezu Vlade Srbije u Prištini preuzeo je Dejan Pavićević, a u Beogradu oficir za vezu Kosova, Ljuljzim Peci, koji je dva dana kasnije podneo ostavku, a na njegovo mesto imenovan je ambasador Kosova u Hrvatskoj Valjdeta Sadiku koji je stupio na dužnost 22. jula.


18. jun

- U Briselu su nastavljeni pregovori eksperata Beograda i Prištine u oblasti telekomunikacija, pravosuđa, policije i bezbednosti i izborima za srpske opštine.

 

20. jun

- Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači počeli su u Briselu ključne pregovore s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o primeni sporazuma Beograda i Prištine. Narednog dana dvojica premijera su "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

- Posle dogovora dvojice premijera Ešton i evropski komesar Štefan File izvestili su članice EU o napretku Beograda i Priština u normalizaciji odnosa i predložili šefovima diplomatija EU da pokrenu pregovore o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

- U Briselu su potom nastavljeni pregovori na tehničkom nivou Beograda i Prištine o telekomunikacijama.


27. jun

- Skupština Kosova ratifikovala je briselski Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.


8. jul

- U Briselu su, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, nastavili dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Narednog dana Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetila je Beograd, a potom i Prištinu.

24. jul

- Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači razgovarali su, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, o pravosuđu, policiji, telekomunikacijama i energetici.


8. septembar

- Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu su se sastali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači. Na tom sastanku je postignut dogovor o
telekomunikacijama i energetici.


10. septembar

- Vlada Srbije je raspustila četiri skupštine opština na severu Kosova - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i imenovala predsednike i članove privremenih organa u tim opštinama, saopštila je vlada.

7. oktobar

- Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastali su se u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.


3. novembar

- Na Kosovu su održani lokalni izbori. U skladu sa briselskim sporazumom Beograda i Prištine izborni proces pratio je OEBS i brojni međunarodni posmatrači. Zbog incidenata na biračkim mestima na severu Kosova, izbori su, 17. decembra, ponovljeni u tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.


6. novembar

- U Briselu je održan sastanak pemijera Srbije Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton posvećen lokalnim izborima na Kosovu i daljim koracima u izbornom procesu i sprovođenju Briselskog sporazuma Srbije i Kosova.


5. decembar

- Uz posredovanje Ketrin Ešton u Briselu su razgovarali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači o nastavku sprovođenja Briselskog sporazuma u oblasti policije i pravosuđa.


13. decembar

- Uz posredovanje EU u Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine posvećena pravosuđu na Kosovu. Osim premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. Na sastanku nije postignut sporazum o pravosuđu na Kosovu.


14. decembar

- U skladu sa Briselskim sporazomom na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova počela je naplata dažbina na robu koja dolazi iz centralne Srbije.


16. decembar

- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je vladama članica EU dostavila izveštaj o Srbiji u kojem naglašava da vlasti u Beogradu zaslužuju da u januaru počnu pregovore o članstvu u EU, jer su ispunile sve uslove, posebno kad je reč o primeni aprilskog sporazuma o sređivanju odnosa s Prištinom.


20. decembar

- Šefovi država ili vlada EU su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine.


27. januar 2014.

- U Briselu je počela 21. runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Delegacije su predvodili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači. Na sastanku nije postignut dogovor o policiji.


12. februar

- U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine zajedničkim susretom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Glavna tema ovog susreta bilo je pravosuđe o čemu nije postignut konačan dogovor. U delegaciji Srbije su još bili i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.


31. mart

- Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači razgovarali su u Biselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U razgovoru je učestvovao i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić. Teme razgovova su bile pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština o čemu nije postignuta puna saglasnost, ali je ostvaren sustinski napredak kada je reč o pravosuđu. 

2024 © - Vesti online