Četvrtak 25.03.2010.
08:11
Vestionline

Rusi i Amerikanci redukuju nuklearno naoružanje

"U Pragu, 8. aprila, to je barem nada da će biti potpisan novi sporazum START'', rekao je republikanac Lugar, koji se sa šefom spoljnopolitičkog odbora Senata Džonom Kerijem bio na razgovoru sa predsednikom Obamom.

Ubeđen da će SAD i Rusija potpisati sporazum o nuklearnom razoružanju: Barak Obama
 


Bela kuća je saopštila da se Moskva i Vašington još nisu složili o novom ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja i da će američki i ruski lideri o tome razgovarati narednih dana.

"Ima još nekoliko stvari koje treba da se razrade", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.


Gibs je rekao da su SAD i Rusija "veoma blizu" potpisivanja ovog sporazuma, kao i da će se to dogoditi kada predsednici dve zemlje Barak Obama i Dmitrij Medvedev budu imali priliku da razgovaraju.


"Ima još toga što treba da završimo. Jedino mogu da kažem da će, kada budemo imali šta da potpišemo, to biti u Pragu", rekao je Gibs.

Mediji podsećaju da je pre oko godinu dana, prilikom posete Pragu, američki predsednik pozvao na nuklearno razoružanje. Potpisivanje sporazuma u Pragu bi, tako, bilo simbolički nadovezano na njegov tadašnji poziv.
 

Novi sporazum treba da zameni START-1, koji su bivši SSSR i SAD potpisale u julu 1991, a koji je istekao 5. decembra prošle godine.

2024 © - Vesti online