Četvrtak 25.03.2010.
07:00
Tanjug

"Dajmler" podmićivao i u Srbiji

Kako je preneo londonski "Gardijan", američko tužilaštvo optužilo je "Dajmler", kompaniju koja proizvodi čuvenu marku automobila "Mercedes-Benc", da je platio na desetine miliona dolara mita, kako bi osigurao ugovore s vladama širom sveta.


Među zemljama koje se pominju kao primaoci mita su Kina, Rusija, Turska, Mađarska, Grčka, Letonija, Egipat, Nigerija i Srbija i Crna Gora.


"Dajmler" je, kako navodi britanski list, pristao da plati 185 miliona dolara kako bi zaustavio dalji progon od strane američkog ministarstva pravosuđa i komisije za trgovinu.


"Dajmler" je optužen za davanje mita između 1998. i 2008. godine, prema danas obelodanjenim sudskim spisima, u kojima se navodi da je kompanija "načinila na stotine nelegalnih uplata vrednih na desetine miliona dolara stranim zvaničnicima" u zamenu za pomoć "u obezbeđivanju ugovora" za kupovinu vozila vrednih "na stotine miliona dolara", čime je profit kompanije, pre odbijanja poreza, povećan za najmanje 50 miliona dolara.


"Gardijan" posebno pominje slučaj iz Turkmenistana, gde je "Dajmler" jednom vladinom službeniku poklonio blindirani "mercedes" vredan 270.000 evra za rođendan.

2024 © - Vesti online