Petak 18.04.2014.
08:16
J. L. P. - Vesti

Zločini OVK ne smeju pred UN

Foto: Ilustracija
 

Portal Egazetaekspres piše da se u pismu zemalja velike petorke kosovske vlasti upozoravaju, da ukoliko Skupština ne bude donela odluku o osnivanju Specijalnog suda, da će to pitanje preći u nadležnost Ujedinjenih nacija.


"To bi bio dug i štetan proces za Kosovo", navodi se u pismu velike petorke.
Da podsetimo, "Vesti" su prve objavile da je Hašim Tači pod velikim pritiskom Amerike da pristane na Specijalni sud, jer se Vašington boji uticaja Rusije u slučaju da za sud budu zadužene Ujedinjene nacije.
 

Nada u pravdu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se nada da će uloga Oslobodilačke vojske Kosova najzad biti rasvetljena pred međunarodnim sudom, "pošto ni jedan drugi sud nije imao volje ili hrabrosti da dođe do istine".
"Svaki zločin ima ime i žrtvu i Kancelarija za Kosovo i Metohiju se zalaže za rasvetljavanje i kažnjavanje svakog zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve i dželata", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, američka ambasada u Prištini potvrdila je da se ambasadorka Trejsi En Džejkobson sastala sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova i da je sa njima razgovarala o osnivanju Specijalnog suda i produžetku mandata Euleksa.


Pozivajući se na neimenovane izvore sa tog sastanka, prištinski mediji javili su da je dogovoreno da se danas održi sednica Predsedništva Skupštine Kosova na kojoj će se utvrditi datum održavanja sednice na kojoj će biti razmatrane odluke o osnivanju suda i o produženju mandata Euleksa. Ta sednica ne bi mogla biti održana pre 23. aprila.


S druge strane, bivši pripadnici OVK koji su sada poslanici u Skupštini Kosova, glasaće protiv osnivanja Tribunala za ratne zločine na Kosovu jer smatraju da bi glasanje o osnivanju tog suda bilo "samoubistvo" za OVK, piše prištinska štampa.
Bivši pripadnik OVK, poslanik Fadilj Demaku, iz redova vladajuće DPK rekao je da će glasati protiv specijalnog suda, bez obzira na stav poslaničke grupe kojoj pripada.


- Ne mogu ni na koji način i ni po koju cenu da glasam protiv vrednosti OVK da bih učestvovao u trenutnim političkim igrama - rekao je Demaku, kojem se sudi za ratne zločine kao pripadniku Dreničke grupe OVK.

Pročitajte još:

Na meti pravde: Hašim Tači

* Americi Rusi preči od Tačija

* Priština u strahu: Jahjaga sad traži osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine

* "Kosovo nema šta da krije o trgovini organima"

* Kasapima sude u Hagu?

2024 © - Vesti online