Četvrtak 17.04.2014.
16:05
Beta

EU: Putine, 'ajde da se dogovorimo oko gasa

Evropska unija ozbiljno shvatila upozorenje ruskog predsednika da bi isporuke gasa mogle biti obustavljene zbog ukrajinskog duga
 

"Evropska unija prihvata vaš predlog o konsultacijama sa Ruskom Federacijom i Ukrajinom o pitanju bezbednosti snabdevanja gasa i tranzita (tog energenta)", napisao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u odgovoru Vladimiru Putinu.

Barozo je naveo da je u izajedničkom interesu da što pre počnu razgovori koji će uključiti i Ukrajinu.

Ruski predsednik je prošle nedelje uputio pismo grupi od 18 evropskih lidera, od kojih je njih 13 iz zemalja članica Unije, u kome je rekao da bi Rusija mogla da prekine isporuke gasa Ukrajini zbog njenog zaostalog duga. Ruski gas se preko Ukrajine isporučuje u evropske zemlje.

Barozo, koji je rekao da je zadužen da odgovori na pismo u ime svih 28 zemalja članica Evropske unije, upozorio je Rusiju da je njena "pouzdanost" dovedena u pitanje.

"Ugovorna pouzdanost Rusije kao snabdevača gasa je u pitanju", naveo je Barozo.

"Čvrsto vas pozivamo da izbegnete mere koje će izazvati sumnje u vašu želju da se smatrate pouzdanim isporučiocem gasa u Evropi", naveo je predsednik Evropske komisije.

Pročitajte još:

Isporuka gasa ne sme biti ugrožena

* Ako Ukrajina ne plati, nema gasa za Evropu

* Evropu uplašilo Putinovo pismo

* Putin: Da platite gas, i to unapred!

* “Evropa ne može bez ruskog gasa“

* Na pomolu "gasni rat", Ukrajina odbija da plati skuplji gas

* Rusija upozorila EU: Ne dirajte nam gas!

Putin je u pismu predložio da se bez odlaganja održe konsultacije da bi se usvojile zajedničke mere za stabilizaciju ukrajinske privrede i time osigurale isporuke i tranzit ruskog gasa i strogo poštovanje ugovornih obaveza.

Barozo je naveo da evropski komesar za energetiku Ginter Etinger spreman odmah da se sastane sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama i razgovara o svim pitanjima vezanim za isporuku gasa Evropi.

2024 © - Vesti online