Četvrtak 17.04.2014.
10:21
Srna

EU propisala i dužinu kuvanja kafe?!

Uuuu, ovo je luks kafa, znate li koliko je bilo potrebno struje da se umuti šlag?!
 

"Ovi idioti iz EU žele da propišu još i mašine za kafu", poručio je popularni nemački portal "Volkszorn.Blog.de" tekstu "Gnev naroda".

Iz EU odluku objašnjavaju tvrdnjom da je "potrebna borba za uštedu struje".

"Manija reglamentacije svega i svačega u prokletoj evropskoj birokratiji ne zna za granice. Oni bi hteli da utvrde i dužinu kuvanja kafe – ne više od pet minuta", navodi nemački portal i preporučuje: "Razumnije bi bilo da se ovi iz EU sami isključe iz struje da ne bi mogli više da nameću svoje sumanute ideje celoj Evropi. Ali, 25. maja 2014. (izbori za Evropski parlament) imaćemo dobar povod da 'mahnemo rukom' celoj toj evropskoj birokratiji - odvojenoj od života, nedemokratskoj i uobraženoj".

Kolika banana može da uđe u EU?

Odluka EU o aparatima za kafu posebno emotivno je dočekana u Nemačkoj. To nije izazvano samo time što su Nemci poznati u Evropi kao nacija najstrasnijih ljubitelja kafe. Nemce iritira samovolja birokratije u strukturama izvršne vlasti EU.

Milioni evropskih građana još negoduju zbog nedavnih inicijativa Evropske komisije da se obavezno postave jednaki tuševi koji smanjuju utrošak vode, ili da se proizvode usisivači manje snage radi uštede električne energije. "A sada nas teraju, u suštini, da pijemo hladnu kafu, zato što će biti praktično nemoguće da se zagreje", navode nemački mediji.

I ostatak evropske štampe cinično piše o ovoj odluci EU. Mnogi upozoravaju da je sve to neumesno u kontekstu predizborne kampanje za Evropski parlament, u toku koje jača evropski skepticizam, nacionalizam i desni ekstremizam.

Poznati austrijski publicista i politikolog Andreas Unterberg na sajtu "EU-infotek" nazvao je delatnosti briselskih struktura - "evropskim superregulisanjem".

2024 © - Vesti online