Četvrtak 17.04.2014.
00:18
Beta

SAD sprema paket pomoći za Ukrajinu

SAD rade na paketu nevojne pomoći Ukrajini, koja bi mogla da uključi medicinske potrepštine i odeću, ali neće sadržati pancire i drugu vojnu opremu
 

Cilj dodatne pomoći biće da se ojača ukrajinska vojska koja pokušava da zaustavi napredovanje proruskih snaga na istoku zemlje, ali i da se pokaže simbolička američka podrška ukrajinskim naporima, naveli su ti zvaničnici.

Agencija AP navodi da će ta pomoć, međutim, teško zadovoljiti kritičare administracije predsednika Baraka Obame, koji smatraju da je ono što Ukrajincima stvarno treba zapravo oružje da se odbrane.

* Američki plaćenici pomogli ukrajinskoj vojsci u napadu

* Lavrov: Licemerje Zapada prelazi sve granice

* Rusko oružje zbog kojeg svi strahuju: Napad? Nuklearna odmazda!

"U najmanju ruku, treba da im damo, za ime Boga, bar neko lakše naoružanje, s kojim će moći da se brane", rekao je za vikend vodeći republikanac u Senatu, Džon Mekejn.

Američka administracija je navela da razmatra zahtev Ukrajine za pomoć, ali da nema nameru da šalje oružje, municiju i drugu vojnu pomoć.

"Očigledno procenjujemo zahteve i tražimo načine da podržimo ukrajinsku vladu, ali naš fokus je da nastavimo da vršimo pritisak na Rusiju kako bi shvatila da je međunarodna zajednica jedinstvena kada se radi o podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

2024 © - Vesti online