Utorak 15.04.2014.
19:53 >> 22:38h
Srna, Fonet

Američki plaćenici pomogli ukrajinskoj vojsci u napadu

Među Ukrajincima su plaćenici američke kompanije "Blekvoter"
 

Ovo je potvrdio i predstavnik za medije Bele kuće Džej Karni.

- Sjedinjene Američke Države taktički su podržale akciju ukrajinske vojske na istoku zemlje. To nije bila priželjkivana opcija, ali je bila nužna, jer je Vlada Ukrajine bila primorana da odgovori na stanje koje je postalo neodrživo, objasnio je Karni.

U prvoj akciju ukrajinske vojske protiv proruskih demonstranata na istoku zemlje zauzet je mali aerodrom, koji je bio pod kontrolom snaga za samoodbranu Dombasa, a trupe su ušle i u grad Slavjansk.

Amerikanci taktički podržali Ukrajince

Pročitajte još:

* Ukrajinska vojska preuzela aerodrom

* Ukrajinska vojska ušla u Slavjansk!

* Medvedev: Ukrajini samo što nije izbio građanski rat

Vlada Ukrajine morala je da reaguje, jer je odgovorna za očuvanje reda i mira u celoj zemlji, rekao je Karni i dodao da SAD i dalje ulažu ekonomske i diplomatske napore kako bi se smanjile tenzije između Uktrajine i Rusije.
 

Prema rečima drugog predstavnika lokalne narodne milicije, broj žrtava napada ukrajinske vojske na aerodrom je mnogo veći od onoga što javljaju mediji.

"Ne znam tačan broj, ali ima mnogo više poginulih i ranjenih nego što javljate. Rizikujem da me lociraju. Telefoni u Kramatorsku ne funkcionišu. Ali prema poslednjim informacijama, broj žrtava je veći", rekao je neimenovani predstavnik lokalne narodne milicije.

Ukrajinska agencija UNN navodi da je u borbama poginulo više desetina ljudi.

Vašington pozdravio uzdržanost ukrajinske vojske na istoku

Bela kuća pozdravila je "uzdržanost" ukrajinskih snaga na istoku zemlje. Ukrajinske vlasti nalaze u "nepodnošljivoj" situaciji u pogledu akcija proruskih separatista na istoku Ukrajine, navela je Bela kuća, ocenjujuci da su operacije ukrajinske vojske protiv njih "odmerene". Pozivajući na "uzdržanost" i "sve neophodne mere predostrožnosti", portparol američkog predsedika Džej Karni rekao je da ukrajinska vlada ima "odgovornost" da uspostavi poštovanje zakona i reda.

2024 © - Vesti online