Utorak 15.04.2014.
13:57
Beta

Opa! UN: Ukrajino, poštuj prava manjina

Postoje kredibilni navodi o proizvoljnoj torturi i hapšenju aktivista i novinara
 

Ne znamo o čemu je reč, tek Visoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je nove ukrajinske vlasti da spreče podstrekivanje na mržnju, da poštuju prava manjina i da se bore protiv korupcije koja je i dalje jedan od najozbiljnijih problema u zemlji, navodi se u najnovijem izveštaju tog tela svetske organizacije.


"Nephodno je da vladi bude prioritet poštovanje različitosti, učešće svih, uključujući i manjine, u političkom životu", istakla je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj povodom objavljana tog izveštaja o Ukrajini.

Ponovo uspostaviti poverenje između Vlade i naroda

Izveštaj koji je napravljen nakon dve misije u martu pomoćnika generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivana Šimonovića, obuhvata događaje do 2. aprila.

S obzirom na "zategnutu" situaciju na istoku Ukrajine gde živi snažna ruska manjina, "važno je odmah preduzeti mere za ponovno uspostavljanje poverenja između vlade i naroda, i među različitim zajednicama", piše u izveštaju.

Od novih ukrajinskih vlasti se traži da "spreče medijske manipulacije dostavljajući na vreme tačne informacije" i da se "bore protiv netolerancije i ekstremizma".

UN pozvao Ukrajinu da poštuje manjine

U izveštaju se ukazuje da "korupcija ostaje jedan od najzobiljnijih problema u Ukrajini i da pogađa sva ljudska prava, bilo građanska, politička, ekonomska ili socijalna, povećava nejednakosti, podriva poverenje javnosti u državne institucije uključujući pravosudni sistem, vodi ka nekažnjivosti i podriva vladavinu prava".

Od vlasti Krima čiju odluku o pripajanju Rusiji ne priznaju UN, u izveštaju se traži da "reše slučaj nestalih, preduzmu mere za zaštitu prava ljudi kroz promene institucionalnog i zakonskog okvira, uključujući državljanstvo, da osiguraju zaštitu prava manjina i lokalnog stanovništva", odnosno misli se na Tatare.

Korupcija kod Janukoviča, korupcija i sada

U izveštaju se takođe navodi da su korupcija, nepostojanje nezavisnog pravosuđa i izostanak slobodnih izbora bili uzroci za izbijanje pobune protiv Janukovičevog režima.

Navodi se da je u protestima poginula 121 osoba, većina demonstranata, i da ima brojnih slučajeva torture, pa Visoki komesarijat UN traži da budu istraženi svi ti slučajevi kako bi se obezbedilo izvođenje odgovornih pred lice pravde.

U izveštaju se navodi i da na Krimu postoje kredibilni navodi o uznemiravanju, proizvoljnom hapšenju i torturi aktivista i novinara koji 16. marta nisu podržali referendum o pripajanju tog poluostrva Rusiji.

2024 © - Vesti online