Utorak 15.04.2014.
11:42
Srna

Zemlje "devetke" prkose Americi! Može im se

"Devetku" predvode Rusija i Kina
 

Tokom 2013. godine na udeo zemalja "devetke" otpada više od 70 napretka svetske ekonomije! Pozivajući se na podatke SAHO banke, analitičari navode da je obim robne razmene između Rusije i EU prošle godine premašio 410 milijardi dolara, a da na EU otpada najmanje 60 odsto ruskih stranih investicija.

Što se tiče Turske, i kod nje udeo EU zauzima više od 65 spoljnotrgovinske razmene, koja se takođe računa u desetinama milijardi dolara. Zato će Rusija i Turska, verovatno, biti primorane da reaguju na moguće evropske kataklizme.

Ako desne partije osvoje znatan broj glasova, kao što to pokazuju ankete, i formiraju blok u Evropskom parlementu, najjače zemlje EU poput Nemačke i Francuske mogle bi da uđu u recesiju i cela Unija mogla bi da se nađe pred novim ekonomskim problemima.

Trenutno su razvijene države na samoj granici negativnih ekonomskih pokazatelja. To je faktor koji može da stvori mogućnosti za zemlje "devetke" da započnu proces strukturnih promena svojih nacionalnih privreda, uspostavljajući povoljnu trgovinsko-ekonomsku saradnju, navodi SAHO banka.

Znaci takvih promena već se vide u delovanju Turske, koja širi svoju saradnju sa zemljama Azije i Afrike, i Rusije, koja je počela da poklanja veću pažnju uspostavljanju saradnje sa zemljama Azije i Latinske Amerike. Pri tome, Moskva i Ankara dobiće realne mogućnosti da deluju zajedno u trećim zemljama.

Kako piše "Fajnenšel tajms", nisu slučajno zemlje "devetke" počele da pružaju otpor SAD, a ponekad i da jednostavno ignorišu Vašington. Rusija odlučno brani svoje nacionalne interese na postsovjetskom prostoru. Turska teži da ojača sebe u ulozi lidera na Bliskom istoku, a predsednik Brazila Dilma Rusef prvi put je otkazala državnu posetu SAD.

Tako je politika Vašingtona, kako konstatuje list, počela da gubi aktuelnost, a svet se vraća situaciji "samouverenih regionalnih lidera".

2024 © - Vesti online