Utorak 15.04.2014.
09:24
Beta

Putin zvao Obamu: Smiri Ukrajinu

Predsednici "apeluju" jedan drugome
 

Kremlj je naveo u saopštenju da je ruski lider u sinoćnom razgovoru sa predsednikom SAD odbacio tvrdnje da su ruski agenti uključeni u proteste u Ukrajini ocenivši ih kao "spekulacije zasnovane na nepouzdanim informacijama".

Prema saopštenju Kremlja Putin je pozvao Obamu da iskoristi američki uticaj u Ukrajini da spreči upotrebu sile i krvoproliće.

Putin je rekao da demonstranti ispoljavaju javni bes zbog nespremnosti ukrajinske vlade da prizna interese ljudi koji govore ruski na istoku Ukrajine.

Američki predsednik Barak Obama takođe je apelovao na Putina da upotrebi svoj uticaj i prisili demonstrante, kako ih Amerika zove separatiste, na istoku Ukrajine da se povuku.


"Obama je izrazio duboku zabrinutost zbog podrške ruske vlade akcijama oružanih, proruskih separatista koji prete da potkopaju i destabilizuju vladu Ukrajine", saopšteno je iz Bele kuće posle telefonskog razgovora dva lidera.

Obama je naglasio da sve neregularne snage u zemlji moraju da polože oružje i apelovao na ruskog predsednika da upotrebi svoj uticaj kod proruskih oružanih grupa kako bi oni napustili zgrade koje su okupirali.

Pročitajte još:

* Turčinov odobrio početak akcije!

* Lavrov: Licemerje Zapada prelazi sve granice

* Prorusi zauzeli policijsku stanicu u Gorlovki

2024 © - Vesti online