Ponedeljak 14.04.2014.
21:07
Beta

Bela kuća: Tačno je, direktor CIA je posetio Kijev

Potvrda iz Vašigtona: Brenan je bio u Kijevu (Foto: Arhiva)
 

"Možemo da potvrdimo da je direktor (CIA) bio u Kijevu ovog vikenda", rekao je Karni na svojoj dnevnoj konferenciji za štampu.  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tražio je objašnjenje od Vašingtona povodom informacije o Brenanovoj poseti Kijevu.

"Želimo da razumemo šta znače obaveštenja o hitnoj poseti direktora CIA Kijevu", rekao je Lavrov i dodao da do sada nisu dobili uverljiva objašnjenja. Karni je odbacio Lavrovljeve izjave kao "apsurdne" i rekao da boravak direktora američke obaveštajne agencije u Kijevu ni u čemu ne odstupa iz okvira njegove "rutinske posete" Evropi.

Pročitajte još:

Zaoštrava se situacija na istoku Ukrajine

* Turčinov odobrio početak akcije!

* Janukovič: Ukrajina na putu ka građanskom ratu

* Kijev: Silom ćemo vratiti zauzete zgrade

* Ukrajino, nemoj slučajno da pribegavaš sili!

Napetosti između Rusa i Amerikanaca porasle su ovog vikenda zbog krize u istočnom delu Ukrajine gde živi veliki broj Rusa. Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer rekla je juče da napadi oružanih grupa u istočnim ukrajinskim gradovima imaju "znakove uplitanja Moskve".

Proruski pobunjenici su juče krenuli u ofanzivu i tražili pomoć od Vladimira Putina da bi se suprotstavili proevropskoj vladi u Kijevu. Kremlj je objavio da je ruski predsednik dobio brojne zahteve za pomoć iz istočnih ukrajinskih oblasti i da prati situaciju sa "velikom zabrinutošću".

Kako navodi agencija Frans pres ta izjava izaziva bojazan od ruske intervencije, pošto je Rusija, prema navodima NATO, nagomilala 40.000 vojnika na granici s Ukrajinom, dok je predsednik Putin, s druge strane, još odavno rekao da će "po svaku cenu" obezbediti sigurnost ruskom stanovništvu u državama koje su bile deo bivšeg SSSR-a.

2024 © - Vesti online