Ponedeljak 14.04.2014.
12:07
Srna

Turčinov najavio referendum o državnom uređenju

Turčinov preti vojskom, ali nudi i referendum. Bolje i federacija nego građanski rat
 

Održavanje referenduma je jedan od zahteva demonstranata u istočnom delu zemlje, ali je njihova želja federalno uređenje zemlje.

Turčinov je u obraćanju parlamentarnom komitetu, koje je prenosila televizija, dodao da bi takvo glasanje moglo biti održano istovremeno sa predsedničkim izborima 25. maja.

Istoku preti vojskom

Aleksandar Turčinov je rekao da će na istoku Ukrajine početi antiteroristička operacija, u kojoj će učestvovati vojska, ukoliko naoružana lica ne polože oružje. V.D. predsednika rekao je da će region Donbas "ubrzo biti stabilizovan".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da istočni ukrajinski regioni treba da budu uključeni u izradu ustava, koji će biti stavljen na referendum o uređenju zemlje.

Lavrov je rekao da raspad Ukrajine nije u interesu Rusije, ali da Moskva želi da svi njeni građani imaju jednak tretman. On je odbacio optužbe Ukrajine i SAD da su ruski tajni agenti podstakli nerede na istoku Ukrajine i zatražio objašnjenje o medijskim navodima da je direktor CIA Džon Brenan posetio Kijev.

"Odluka o primeni vojne sile je ekstremno opasna. Oni koji ohrabruju takve akcije treba da snose svu odgovornost", rekao je Lavrov.

2024 © - Vesti online