Ponedeljak 14.04.2014.
13:17
Beta

Demokrata podneo ostavku zbog Rusije

Nezadovoljan ponašanjem svojih poslanica: Dušan Spasojević
 

Kao razlog za ostavku Spasojević je naveo glasanje predstavnica DS u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE), Vesne Marjanović i Nataše Vučković, za rezoluciju kojom se delegaciji Rusije oduzima pravo glasa, a Rusija isključuje iz vodećih tela PS SE.

"Duboko sam nesaglasan sa takvim stavom narodnih poslanika, koji smatram ne samo suprotnim spoljnopolitičkim interesima naše zemlje, već i drastičnim odstupanjem od državotvorne i nacionalno odgovorne politike koju su, u ime DS i hiljada članova stranke, vodili i vode svi njeni lideri", navodi se u izjavi Spasojevića.

On je ocenio "poraznom" činjenicu da su tom prilikom zaobiđeni nadležni organi DS-a, prekršena praksa usaglašavanja stavova o najvažnijim temama i ignorisani zaključci koje je povodom ukrajinske krize usvojio odbor za spoljne poslove DS.

"Ostavku sam podneo kako bih zaštitio integritet Spoljnopolitičkog odbora, dostojanstvo svih njegovih članova i sopstveni ugled", dodao je Spasojević.

Srpski poslanici protiv Rusije!

"Nemamo antiruski stav"

Potpredsednica DS i poslanica u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Nataša Vučković kaže da je glasala za rezoliciju kojom se ruskoj delegaciji oduzima pravo glasa zato što je obaveza članice SE da poštuje teritorijalni integritet drugih zemalja, na čemu je zasnivan i stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

"Nismo imali neki antiruski stav, rekla je Vučković", ističući da rezolucija naglašava princip teritorijalnog integriteta. "Ne smemo jednom da se na pricnip pozivamo, a u drugom slučaju da ga relativizujemo", naglasila je ona.

Vučković smatra da pokušaj disciplinovanja poslanika u PSSE pokazuje nerazumevanje prirode i funkcije tog tela.

"Ne saćem se da je ikad neko glasanje pobudilo toliki interes medija kod nas", rekla je Vučković i dodala da zastrašuje opšti ton kojim se traži monolitno jedinstvo.

Prilikom usvajanja rezolucije od 11. aprila kojom se uskraćuje pravo glasa ruskoj delegaciji, a Rusija isključuje iz vodećih tela PS SE, članovi srpske delegacije različito su glasali.

Poslanici iz Demokratske stranke i Ujedinjenih regiona Sbije podržali su rezoluciju kojom ruska delegacija gubi pravo glasa do kraja ove godine, protiv su bili poslanici iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, dok je poslanica Liberalno demokratske partije bila uzdržana.

2024 © - Vesti online