Ponedeljak 14.04.2014.
09:20 >> 09:48h
Beta

Vučić uvodi dodatni porez za funkcionere

Vučić funkcionerima uzima oko 20 odsto plate
 

Prema pisanju dnevnika "Blic", novi porez za političare biće uveden zato što bi posle ukidanja solidarnog poreza i linearnog smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto državni funkcioneri plaćali manji, a obični radnici veći porez nego do sada.

Orbović: Ukinite plate u Upravnim odborima

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da dodatno oporezivanje plata državnih funkcionera neće doneti željeni efekat.

"Najbolje rešenje bi bilo da se članstvo u Upravnim odborima u jednom vremenskom periodu ne plaća. To bi bila mnogo veća ušteda, po našim proračunima oko 60 miliona evra godišnje", rekao je Orbović za Radio-televiziju Srbije.

"Priprema se posebna mera kojom će svi državni funkcioneri biti više oporezovani nego radnici u javnom sektoru. Ne može nijednom državnom funkcioneru da se realno od plate oduzme manje nego nastavniku ili lekaru", rekao je Vučić za "Blic".

Očekuje se da dodatni procenat oporezivanja bude u najmanju ruku isti kao i kod svih drugih radnika u javnom sektoru, tako da će, ako smanjenje plata bude 10 odsto, funkcionerima od plate biti odbijeno najmanje 20 odsto.

Ministar saobraćaja u odlazećoj Vladi Srbije Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsednik Narodne Skupštine Nebojša Stefanović izjavili su za "Blic" da im dodatno smanjenje plata ne smeta i da se slažu sa tom merom.

Saglasnost je izrazila i savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković, u ime predsednika Tomislava Nikolića.

2024 © - Vesti online